Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Black Christmas (1974) Horror, mystery


Σκηνοθεσία: Bob Clark

Σενάριο: Roy Moore

Πρωταγωνιστούν: Olivia Hussey, Keir Dullea, Margot Kidder, John Saxon κ.α.

Διάρκεια: 1h:38’


Ο μπαμπάς των Christmas Horror Movies!

Μια ομάδα φοιτητριών θα μείνει στην εστία της αδελφότητας κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, και θα ζήσει τον τρόμο από ένα κατά συρροή δολοφόνο, που κάνει απειλητικά τηλεφωνήματα και στην συνέχεια τις σκοτώνει μια μια.

Η καλύτερη (αν και γενικότερα υποτιμημένη) ταινία τρόμου που διαδραματίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων. Ορίστε το είπα, για να σιγουρέψω την προσοχή σας και για να μεταφέρω το πόσο απαραίτητη είναι η παρακολούθησή της, ειδικά από τους φίλους των ταινιών τρόμου. Θεωρείται προπομπός serial killers ταινιών όπως το “Halloween” και “Friday the 13th”, και αποτελεί ως και σήμερα μια από τις τρομακτικότερες ταινίες όλων των εποχών.
Ο Bob Clark διαχειρίζεται το απλό σενάριο που έχει στα χέρια του, με εξίσου απλό αλλά εφευρετικό σκηνοθετικά τρόπο, και χωρίς βιασύνες. Χτίζει σασπένς με πολύ σωστό ρυθμό, χρησιμοποιεί την κάμερα ως τα μάτια του δολοφόνου και πραγματικά φέρνει το θεατή σε πολύ δύσκολη θέση με τα τηλεφωνήματα. Το κέφι και η χαλαρή διάθεση των κοριτσιών διακόπτεται συνεχώς από τις αρρωστημένες άναρθρες κραυγές του δολοφόνου και το ένα και μόλις θύμα, χωρίς gore ή πολλά αίματα, θα σας κρατήσει για πολλή ώρα σε αγωνία χάριν στη τακτική υπομονής του Bob Clark. Ήδη γνωρίζουμε από το πρώτο πλάνο ότι ο δολοφόνος έχει μπει στην σοφίτα του κτιρίου, οπότε ενώ απουσιάζει το στοιχείο της έκπληξης είναι εκπληκτικό πόση ένταση προκαλείται γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μεγάλο κακό. Είχα διαβάσει κάποτε την έννοια του σασπένς σύμφωνα με τον Χίτσκοκ. Έχεις 2 άτομα που κάθονται και μιλάνε. Εάν θέλεις να τρομάξεις το κοινό ξαφνικά μια βόμβα εκρήγνυται και οι πρωταγωνιστές πεθαίνουν! Εάν θέλεις να δημιουργήσεις αγωνία, τότε ενώ οι πρωταγωνιστές μιλάνε, θα δείξεις την βόμβα που είναι κάτω από το τραπέζι και τον χρόνο που απομένει για να εκραγεί. Αυτό συμβαίνει στο Black Christmas, προσθέστε όμως και μια έντονα ενοχλητική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το αόρατο κακό που εκπροσωπεί ο ψυχικά διεστραμμένος δολοφόνος…και όποιος αντέξει…..

Η Olivia Hussey είναι μια κούκλα, η Margot Kidder (R.I.P., Lois των Superman 1 έως 4) δίνει μια θαυμάσια ερμηνεία και όλο το καστ ανταποκρίνεται πειστικά στους ρόλους του.
Το Black Christmas είναι ξεκάθαρα μια ταινία σκηνοθέτη και ατμόσφαιρας, με αξέχαστες σκηνές (το μάτι του Billy - σκηνή θρύλος) και ένα τέλος (με την επιμονή του Bob Clark) πολύ μπροστά από την εποχή του, που αποτέλεσε συχνά αντικείμενο μίμησης. Αδιανόητο ότι ο ίδιος άνθρωπος έκανε το “A Christmas story” του 1983….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου