Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Grey River & the Smoky Mountain – Captain Death (2017) Folk, blues, americana


Οι Grey River & the Smoky Mountain είναι μια Αθηναϊκή μπάντα, σχηματισμένη το 2014, που βουτάει βαθιά στην Αμερικανική (και Ιρλανδική) παράδοση, συνδυάζοντας folk, blues και country.
Με την χαρακτηριστική ευκολία που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το YouTube (δίνουν αρκετά συχνά live), τους λάτρεψα αμέσως. Εκπέμπουν ποιότητα, ηθική (όχι τάξις…) και νιώθεις ότι είναι παιδιά μεταναστών από το Μισισίπι (είναι ίσως?) που επιτέλους ήρθε η ώρα να μοιραστούν τις σκοτεινές τους ιστορίες.
Τόσο καλοί και τόσο καλή μουσική! Ψάχνοντας για το όνομά τους, σας παραπέμπω να διαβάσετε την ενδιαφέρουσα συνέντευξή τους στο lastdaydeaf.com εδώ, όπου θα καταλάβετε ότι μιλάμε για ανθρώπους που έχουν μελετήσει, έχουν έμπνευση και ολοκληρωμένη πρόταση. Οι Grey River and the Smoky Mountain είναι οι Ρένα Παπαγεωργίου (φωνή, μαντολίνο), Σαράντος Γουμάκος (κιθάρα, φωνή), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Θανάσης Γκιουλέας (κοντραμπάσο) και πλέον και ο Μελέτης Πόγκας (μπάντζο, slide κιθάρα, φωνητικά).
Στο άλμπουμ “Captain Death” συμμετέχουν επίσης οι Δημήτρης Αζοράκος (ντραμς), Νίκος Σκιαδόπουλος (φυσαρμόνικα) και Tommy Lellos (φωνητικά).
Και εφόσον ανέφερα το άλμπουμ, που είναι και ο βασικός λόγος αυτής εδώ της παρουσίασης, εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Το “Captain Death” που κυκλοφόρησε από την Ikaros Records, είναι ένα πραγματικό κόσμημα για μια ενημερωμένη δισκοθήκη.
Δέκα συνθέσεις –ιστορίες (οι εννέα του δίδυμου Παπαγεωργίου – Γουμάκου) και μια (“Cold Skin”) του Γκιουλέα, με πόνο, τον οξαποδώ πανταχού παρών, λάθη, αμαρτίες και δαίμονες (εσωτερικούς αλλά και μεταφυσικούς – “Rosemary Jones”).
Μιλάμε για ένα εξαιρετικό σύνολο τραγουδιών, ενορχηστρώσεων και στίχων. Στο ομώνυμο τραγούδι βρέθηκα να επανέρχομαι 3-4 φορές κατά την πρώτη ακρόαση για να διαβάσω στίχους και το ίδιο ακολούθησε μέχρι το τέλος.
Οι Grey River and the Smoky Mountain καλύπτουν ένα μεγάλο κενό της ελληνικής σκηνής, βάζοντας ψηλά τον πήχη και το “Captain Death” είναι ένα καταπληκτικό ντεμπούτο.

Εταιρεία: Ikaros Records / http://www.ikarosrecords.gr/

Ημερομηνία: 9.12.2017



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου