Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

80's Classics : They live (1988) Horror, Action, Sci-Fi


Ο John Carpenter ήταν ο δεύτερος αγαπημένος μου σκηνοθέτης μετά τον θεό Brian de Palma. Ενώ ο κορυφαίος είχε ορίσει το στυλ και τα όριά του απασχολούμενος με θρίλερ μυστηρίου (αστυνομικά κυρίως) και γκανγκστερικά σενάρια, ο Κάρπεντερ στο ¼ του αιώνα που μεγαλούργησε, όρισε τουλάχιστον 6 διαφορετικά υποείδη του κινηματογράφου του τρόμου!
Αναφέρω χαρακτηριστικά:
Assault on Precinct 13 (1976): Invasion movies
Halloween (1978): Slasher movies
The Fog (1980): Ghost revenge movies
The Thing (1982): Sci-Fi horror movies
Christine (1983): Haunted object movies και
They live (1988): Conspiracy horror movies
Μπορεί να μην πρωτοστάτησε σε όλα τα παραπάνω είδη, όλα όμως μνημονεύονται ως κλασσικές ταινίες του κάθε είδους, σε λίστες και αφιερώματα, όντας πολύ καλές και πρωτοποριακές.
Το “They live” αφορά την περιπέτεια που θα ζήσει ο Nada όταν θα ανακαλύψει ένα ζευγάρι γυαλιών που του επιτρέπει να διακρίνει τους εξωγήινους που έχουν καταλάβει τη γη. Το “They live” με χαμηλό budget, φτωχά-ανύπαρκτα εφέ, σκηνές δράσης από τα Lidl, και πρωταγωνιστή τον επαγγελματία wrestler Roddy Piper (δεν το πίστευα όταν είχε κυκλοφορήσει), ήταν καταδικασμένο να είναι CULT. Φυσικά και δεν είναι κακοφτιαγμένο αλλά αντιθέτως αποτελεί διαχρονική λατρεία, και μια πάντα επίκαιρη ένοχη απόλαυση.
Ο Κάρπεντερ αυτό που ήθελε να κάνει ήταν να περάσει στο κοινό την εναντίωσή του στην Reagan εποχή και αυτό που εντέλει κατάφερε, είναι να δημιουργήσει μια αντικαπιταλιστική- αντικαταναλωτική ταινία που κάνει όλους τους φόβους σας αληθινούς. Δεν είναι οι Εβραίοι όμως, ούτε οι προδότες πολιτικοί (παραδείγματα συνήθων θεωριών του ‘Έλληνα), αλλά η άρχουσα τάξη που εδώ αποτελείται από μια εξωγήινη φυλή που με χαρακτηριστική ευκολία και την χρήση των ΜΜΕ, του marketing και της διαφήμισης υποτάσσει συνειδήσεις.
Άπαξ και ξυπνήσετε και καταλάβετε ότι “Ζουν ανάμεσα μας”, τότε και εσείς θα πείτε: “ I have come here to chew bubblegum and kick ass... and I'm all out of bubblegum.” 

Δείτε το τρέιλερ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου