Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

When a stranger calls (1979) Horror, drama


Σκηνοθεσία: Fred Walton

Σενάριο: Steve Feke, Fred Walton

Πρωταγωνιστούν: Tony Beckley, Carol Kane, Charles Durning κ.α.

Διάρκεια: 1h 37m
Μια babysitter θα βρεθεί να τρομοκρατείται από έναν ψυχοπαθή δολοφόνο. Επτά χρόνια μετά από την τραγική βραδιά, αυτός θα δραπετεύσει από την ψυχιατρική κλινική.
Η τεράστια επιτυχία του “Halloween” (1978) οδήγησε τον Fred Walton να δημιουργήσει το ντεμπούτο του, επεκτείνοντας  ουσιαστικά την μικρού μήκους ταινία του “When a stranger calls”, βασισμένη στον αστικό μύθο της babysitter που δέχεται ψυχολογική επίθεση εν ώρα εργασίας. 
Αυτό το πρώτο 20λεπτο της ταινίας, αποτελεί μια αριστουργηματική και πολύ τρομακτική εναρκτήρια σκηνή. Ένα σπίτι, μια babysitter, ένα τηλέφωνο και ο δολοφόνος στην άλλη άκρη της γραμμής. Σκηνοθετημένο με φοβερή ένταση, είναι μια ιδανική εισαγωγή. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια πολύ καλή ταινία τρόμου με στοιχεία δράματος και αγωνίας. Ο ψυχοπαθής υποδυόμενος καταπληκτικά από τον Tony Beckley, ο οποίος θα “έφευγε” από τη ζωή λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, χάριν στη σκηνοθετική ματιά του Walton θα κερδίσει έστω και για λίγο την λύπηση του κοινού. Είναι άρρωστος κι ένας άρρωστος δεν γίνεται καλά από μόνος του. Χρειάζεται βοήθεια. Εκεί δημιουργείται και ένα σοβαρό και ακραίο ηθικό δίλημμα, στην άλλη πλευρά του οποίου βρίσκεται ο ντετέκτιβ John Clifford που θεωρεί ότι στην περίπτωση του Curt Duncan, η μόνη λύση είναι ο θάνατος.
Το “When a stranger calls”, δεν είναι άλλο ένα slasher movie, αλλά μια έντονη εμπειρία (και το φινάλε είναι πολύ δυνατό), που παρόλη τη γνώση μου στο αντικείμενο, με έφερε σε  δύσκολη θέση σε τουλάχιστον 4 σκηνές…

Στα θετικά και οι άριστες ερμηνείες της Carol Cane ως baby sitter και Coleen Dewhurst που υποδύεται έναν κομβικό ρόλο στο κεντρικό μέρος της ταινίας.

7,5/10


(Πηγές: Wiki, Imdb)

Trivia: Μεγάλος fan της εναρκτήριας σκηνής, ο σπουδαίος Wes Craven, απέδωσε φόρο τιμής με την εναρκτήρια σκηνή του “Scream” το 1996. Θυμάστε την τρομοκρατημένη Drew Barrymore?



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου