Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

The Cult - Under the Midnight Sun (2022) Hard rock

 

Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε στην μαγική τριάδα “Love”, “Electric”, “Sonic Temple” των The Cult που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο πάνθεον της Rock μουσικής. Μακριά από μόδες (Glam, A.O.R. κτλ), οι The Cult έγραψαν μουσικές που μπορούν να ενώσουν post gothaδες με τσοπεράδες, με το δυναμικό ACDClike hard rock τους ζυμωμένο με gothic (όπως εξάλλου ξεκίνησαν), δημιουργώντας ένα καταδικό τους ύφος, με την χαρακτηριστική φωνή του Ian Astbury και τις κιθάρες του Bill Duffy.

 

Μετά και το δεύτερο reunion τους το 2006, το “Under the Midnight Sun”, αποτελεί το τέταρτο άλμπουμ τους και συνολικά το ενδέκατο σε μια πορεία που είχε, πέραν των μεγαλείων των 80’s, και αρκετές απλά συμπαθητικές στιγμές. Με την νέα τους αυτή δουλειά δίνουν βροντερό παρών και επανασυστήνονται στο ροκ κοινό, πιο ώριμοι και μεστοί από ποτέ. Πραγματικά δεν περίμενα τέτοια επιστροφή, έξι ολόκληρα χρόνια μετά το “Hidden City”.

 

Επιστροφή διαφορετική, σαγηνευτική, ροκ μουσική που αποπνέει εσωτερικότητα αλλά και ερωτισμό. Με μια παραγωγή γεμάτη, πλούσια, δυναμική, οκτώ κομμάτια των νέων The Cult! Nαι ουσιαστικά, επαναεφευρίσκουν τον ήχο τους και γίνονται πιο ερωτεύσιμοι και γοητευτικοί από ποτέ.

 

Καλωσόρισμα με “Mirror”, desert αισθητική, ρεφραινάρα, “We own the night”!! Το “A Cut inside” έχει ένα chilling voodoo riff, και άλλη μια εντυπωσιακή crowd pleasure ρεφραινάρα, κομμάτι που εδώ θυμίζουν παλιούς The Cult! Tα πλήκτρα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ταξιδιάρικο “Vendetta X”, και κάπου εδώ να αναφερθεί και η σημαντική συμβολή του παραγωγού Tom Dalgety, που συμμετέχει και στην σύνθεση τεσσάρων τραγουδιών του άλμπουμ, ενώ παίζει πλήκτρα και κάποια κιθαριστικά μέρη. Πρώτο single που κυκλοφόρησε από το άλμπουμ, το pop-rock oriented Give me Mercy”, αυτομάτως πήρε την θέση του στα απαραίτητα κομμάτια που πρέπει να παίζουν οι The Cult στα live τους, πλάι σε «She sells Sanctuary” και “Fire Woman”. 

 


 

 

Το “Outer Heaven” θυμίζει Rainbow (!!) ναι καλά διαβάσετε, όσο αφορά το πρώτο κλασσικότροπο σόλο, συνδυάζει ερωτισμό και μεγαλείο, με έγχορδα, καλπάζων ρυθμό (το πιο Uptempo κομμάτι του άλμπουμ) και πάλι τα πλήκτρα στο προσκήνιο, ενώ στο τέλος και πάλι μεταλλάσσεται! Led Zeppelinιάζουν στο “Knife Through Butterfly Heart”, μετά από μια  cool εισαγωγή και κουπλέ, ενώ εδώ είναι και το καλύτερο solo του Duffy. Η αίσθηση που έχει ο ακροατής είναι μια μπάντας πλήρως απελευθερωμένης που δίνει ατμόσφαιρα, ποιότητα και σαγηνεύει. Παλιοροκάδων που δεν έχουν τίποτα να αποδείξουν, σε κανέναν πλέον, και παίζουν για την πάρτη τους, όντας πια ώριμοι και έμπειροι. Η πιο gothic και σκοτεινή στιγμή είναι το “Impermanence”, ενώ όλα όσα είναι πλέον οι The Cult συμπυκνώνονται στο ατμοσφαιρικό ομώνυμο “Under the Midnight Sun”, που η ενορχήστρωση του (βιολιά και πάλι), πιστεύω ότι ίσως έχει κάνει τους παραγωγούς των ταινιών James Bond να λάβουν σοβαρά υπόψη τους The Cult για να γράψουν για την επόμενη ταινία του πράκτορα 007.

 

Οι The Cult επέστρεψαν και το νέο τους άλμπουμ είναι ένα αισθητικά πλούσιο ροκ κομψοτέχνημα. Γνωρίστε τους από την αρχή! Με μουσικάρες κατάθεση ψυχής!

 

 

Official Site: https://thecult.us/UTMS/index.html 
Facebook: https://www.facebook.com/officialcult 
Instagram: https://www.instagram.com/officialcult/ 

 

 Το παρόν κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το site του Black Velvet Radio.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου