Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Avatarium – Death where is you sting (2022) Doom metal, Hard Rock

 

Οι Αvatarium ξεκίνησαν ως side project του τεράστιου Leif Edling των Candlemass, και αποτελούν αιχμή του δόρατος στον χώρο του doom/heavy/psych. Μετά από δύο doom metal αριστουργήματα, το ομώνυμο Avatarium (2013) και το “Girl with the raven mask” (2015), η ενασχόληση του Edling με την μπάντα έφθινε, ενώ η καλυτέρευση της υγείας του τον οδηγούσε και πάλι στο τιμόνι των Candlemass. H αύρα του αλλά και κάποιες συνθετικές προσφορές υπάρχουν και στα επόμενα δύο άλμπουμ (“Hurricanes and Halos” (2017), “The fire I long for” (2019)), ενώ ο ήχος του συγκροτήματος απομακρύνθηκε πλέον από τις doom ρίζες, κατευθυνόμενος σε ‘70s ροκ φόρμες, αλλά και folk, πάντα εμπλέκοντας blues/jazzy στοιχεία χάρη στην προϋπηρεσία και την τεραστίων δυνατοτήτων φωνή της Jennie Ann Smith.

Jennie Ann Smith, η οποία με τον σύντροφο της Marcus Jidell (κιθάρες), δίνουν την ψυχή τους στην μπάντα και αποτελούν την βάση των Avatarium,  ενώ ήδη από το 2015 το καλλιτεχνικό και δημιουργικό βάρος του συγκροτήματος είναι δικιά τους υπόθεση (ακόμη και εάν το “Girl with the Raven Mask αποτελούταν εξ ολοκλήρου από Edling συνθέσεις).

2022 και το πέμπτο άλμπουμ των Σουηδών, με την συμβολή των πλέον παλαιών (από το 2016), Mats Rydström / μπάσο (πρώτη εμφάνιση με το συγκρότημα σε εκείνο το μαγικό live στο An Club), Rickard Nilsson / πλήκτρα και Andreas Johansson / τύμπανα (2019), ορίζει το παρόν και το μέλλον των Avaratium, σε αυτό που δεν είναι τίποτα λιγότερο, παρά ένα από τα κορυφαία άλμπουμ της χρονιάς.

Death where is your sting” λοιπόν, και αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι η πλούσια, βαθιά παραγωγή από τον ίδιο τον Jidell, και ότι το άλμπουμ κινείται γύρω από την υπέροχη φωνή της Jennie Ann Smith και τις κιθάρες του ιδίου. Κορυφαία αλλαγή σε σχέση με τους δύο προκατόχους του, είναι ότι δημιουργείται μια εκπληκτική δραματική και dark ατμόσφαιρα, με τραγούδια γεμάτα και πλήρη (οκτώ μόλις τραγούδια, με τα επτά να έχουν διάρκεια άνω των πέντε λεπτών). Με μελωδίες και ρεφραίν που αποπνέουν μεγαλείο, κομψότητα και ρομαντισμό, μπλέκοντας το παρελθόν των Avatarium με το μέλλον, αποδεσμευόμενοι πλέον πλήρως από την επιρροή του  μέντορα τους, και διαφέροντας από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στον ευρύτερο χώρου του female fronted doom/heavy/occult rock.

 

Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του “A love like ours” για την έναρξη αυτού του υπέροχου άλμπουμ. Οι πρώτες νότες από το τσέλο του Svante Henryson, η αιθέρια φωνή της Jennie, η προτροπή των στίχων “Take my hand, come walk with me” και οι κοφτερές κιθάρες του Jidell (με το όσο πρέπει southern feeling), σε βάζουν στον νέο κόσμο των Avatarium, κλείνοντας μάλιστα και την πόρτα πίσω! Και ναι, μπορεί να είναι το καλύτερο τραγούδι, εδώ όμως προ είπαμε έχουμε να κάνουμε με ένα σύνολο εξαιρετικών συνθέσεων, που έχει ποικιλία όσο αφορά τα μουσικά είδη που υπηρετεί, και μια θανατερή (!) dark ατμόσφαιρα!

Stockholm”, μεγαλειώδες doom, που μπορεί να φέρνει άμεσα “Moonhorse” στο μυαλό, όμως οι folk μελωδίες ανάμεσα από τα heavy riff και το πιάνο του Rickard Nilsson, καθώς και το Blackmoreικό κιθαριστικό solo δίνουν ένα αφηγηματικό παραμυθένιο χαρακτήρα στο τραγούδι, όπου τιμούν την πόλη τους! Το ομώνυμο “Death where is your sting” έχει ξεκάθαρα Johnny Cash vibes, και είναι από τα κομμάτια που θέλεις να ακούς στο ριπίτ. Εθιστικό! Στο “Psalm for the living” πρωταγωνιστεί το ζευγάρι Jennie-Marcus, σε μια υπερευαίσθητη μπαλάντα-προσευχή με ιδιαίτερα θεατρικό-musical χαρακτήρα. “God is silent”, Sabbathικό doom, όπου ο τόνος δίνεται από τα πλήκτρα, με ένα τεράστιο ρεφραίν, και την δραματική ερμηνεία της Jennie.To Mother can you hear me now”, είναι μια πανέμορφη μπαλάντα, με ένα εξαιρετικό solo, ίσως και το καλύτερο του άλμπουμ, πάντα δίνοντας βάση στην dark ατμόσφαιρα. Ξεκάθαρη η επιρροή του Tobias Forge στο “Nocturne”, όπου ένα heavy Ghost riff (από Opous Eponymous εποχές) συνδυάζεται με ένα θαυμάσιο 70’s rock ρεφραίν. Το άλμπουμ κλείνει με το instrumental “Transcendent”, όπου folk και blackened doom παντρεύονται ιδανικά, ενώ τα έγχορδα προσδίδουν ένα πένθιμο ύφος. Ιδανικό κλείσιμο.

Εάν οι Avatarium σας είναι άγνωστοι και θέλετε να κάνετε την αρχή, ξεκινήστε από εδώ. Είναι η πιο πλούσια και αριστοκρατική τους δουλειά. Εάν θέλετε να ακούσετε ένα από τα καλύτερα ροκ άλμπουμ της χρονιάς, πάλι εδώ είστε. Εάν ασχολείστε με το doom και το ερώτημα είναι «Μπορεί μια μπάντα να έχει το 5ο ως το καλύτερο άλμπουμ στην καριέρα της και να μην μοιάζει με κανένα άλλο συγκρότημα του χώρου;”, τότε η απάντηση είναι ναι.

Το παρόν κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το site του Black Velvet Radio.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου