Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

US (2019) Horror

Σκηνοθεσία: Jordan Peele

Σενάριο: Jordan Peele

Παίζουν: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elizabeth Moss, Τιμ Heidecker, Shakadi Wright Joseph κ.α.

Διάρκεια: 1:56

Οι καλοκαιρινές διακοπές μιας οικογένειας θα μετατραπούν σε χάος όταν οι σωσίες τους θα ξεκινήσουν να τους τρομοκρατούν.
Πολύ καλό το “Get out” του 2017 (θυμηθείτε το review εδώ). Ο Jordan Peele με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, παρουσίασε μια έντονη παλιακού τύπου ταινία τρόμου, με σαφές αντιρατσιστικό μήνυμα. Όλοι περιμέναμε το επόμενο του βήμα και το trailer του “US” αποκάλυπτε πολλά. Η ίδια η ταινία είναι πολύ πάνω από τις προσδοκίες που δημιουργούσε το trailer. Δηλαδή μιας απλής horror movie με jump scare και συγκρούσεις μεταξύ των 2 οικογενειών. Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και κατά την ταπεινή μου άποψη το σενάριο ανώτερο του “Get out”. Το “US” είναι μια από τις κορυφαίες ταινίες τρόμου των τελευταίων ετών μαζί με τα “Hereditary”, Babadook” και “Martyrs”. Και αυτό οφείλεται στο μεγάλο του όπλο, το σενάριο. Αυτό δηλαδή που απογοήτευσε τους περισσότερους horror fans αλλά όχι εμένα!
Καταρχήν εκεί που το “Get out” είχε αργή εξέλιξη και έπαιζε με την αμφιβολία για αυτό που εντέλει ήταν το προφανές, δίνοντας δυνατές στιγμές τρόμου ως το gory τέλος, το “US” περνάει στην δράση από την αρχή, χωρίς όμως να κάνει σαφή τα κίνητρα της “άλλης’ οικογένειας. Αυτή η “άλλη” οικογένεια η οποία ουσιαστικά είμαστε εμείς (US) έχει έναν και μόνο στόχο! Να βλάψει και να αντικαταστήσει την κανονική οικογένεια. Αυτή που περνάει καλά, που ζει ζωή χαρισάμενη, χωρίς σκοτούρες, με εξοχικό μες στο δάσος και σκάφος στην λίμνη... Όταν θα ερωτηθούν:”Ποιοι είστε;” θα απαντήσουν: “We are Americans”. Ο τρόπος που επικοινωνούν με άναρθρες κραυγές είναι οριακά γελοίος. Ένιωσα ακριβώς τον ίδιο τρόμο που είχε και το “Hereditaryσε στιγμές απόλυτης ησυχίας που σε έφερναν σε αμηχανία, και ενώ σου έρχεται να γελάσεις μέσα σου σφίγγεσαι...
Τι συμβολίζουν οι “Americans”; Τους μετανάστες; Την εργατική τάξη; Την αληθινή ταυτότητα του ανθρώπου; Οι “πραγματικοί” Americans, για εμένα οι ανώτερες τάξεις της κοινωνίας που ζούμε, θα πρέπει να μετατραπούν σε βάρβαρους (αν και ήδη είναι αφού αγνοούν και αντιμετωπίζουν τους συνανθρώπους του ως κατώτερους) για να νικήσουν την επανάσταση των “The Tethered”. Αυτών που ζουν στο περιθώριο, που αξίζουν μια καλύτερη-ίση ζωή, όμως δεν έχουν προνόμια παρά μόνο υποχρεώσεις (και τρώνε κουνέλια!!). Καλό εναντίον κακού; Όχι βέβαια...Η μάχη για την ζωή που αξίζουμε όλοι, η μάχη της Adelaide και της Red (καθόλου τυχαία επιλογή ονόματος) είναι η σύγκρουση του άδικου και του δίκαιου. 
Μέσα σε όλους αυτούς τους συμβολισμούς ο Jordan Peele προσφέρει την φοβερή του σκηνοθεσία, αρκετό gore, μπόλικο χιούμορ (όπως και στο “Get out”) και ένα μίνιμαλ ενοχλητικό μουσικό σκορ. Το φινάλε είναι μεν ανατρεπτικό αλλά ουσιαστικό, και συνολικά το “US” από αυτές τις ταινίες τρόμου που εγείρουν την σκέψη και προκαλούν συζητήσεις.

Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από δαιμονισμένες κούκλες...
Ο Jordan Peele εξελίσσεται σε σταθερή αξία στο χώρου του Horror!

8,5 / 10

Πηγές: (Imdb)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου