Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Isla Fortuna – Verity (2018) Stoner, Psychedelic, Hard Rock


Είναι μεγάλη μου τιμή όταν ένα συγκρότημα μου στέλνει την δουλειά του για ακρόαση και review. Πόσο περισσότερο όταν ζητάνε την γνώμη μου για ένα stoner rock ντεμπούτο. Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα απλό χόμπι προτάσεων σε φίλους, εξελίσσεται σε μια full (night) time ασχολία.
Είμαι τυχερός που με βρήκαν οι Κύπριοι Isla Fortuna (Νησί της Τύχης λέγονται εξάλλου…) και χωρίς ίχνος υπερβολής έριξα περίπου 100 ακροάσεις για ένα άλμπουμ που είναι από τα πιο ενδιαφέροντα στον χώρο για το 2018.
Δημιουργημένοι το 2013, αποτελούνται από τους Νικόλα Φούρναρη (μπάσο, φωνητικά), Λυκούργο Ξενοφώντος (κιθάρα), Στέφανο Ηλιόπουλο (τύμπανα), και έχουν “ανοίξει” για διάφορα σχήματα όπως οι 1000MODS και The Great Machine. Κερδίζουν το στοίχημα της πρωτοτυπίας από το Δελτίο Τύπου σε ένα μουσικό είδος που ναι μεν γνωρίζει έκρηξη στην χώρα μας αλλά χρειάζεται συνθετική μαεστρία για να ξεχωρίσεις. Αναφέρεται λοιπόν ότι συνδυάζουν desert, progressive rock και trip hop!
Όντως το “Verity” αποτελεί μια φρέσκια προσέγγιση του heavy stoner, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία τριών σημαντικών σχημάτων:Naxatras, VIC και 1000MODS. Heavy riffs, jazzy απρόβλεπτα τύμπανα, funky μπασογραμμές, spacey φωνητικά και φαντασία, πολύ φαντασία! Χαρακτηριστικό το “Paramnesia” που βρίσκεται πρώτο, όπου μετά από μια γλυκιά-ρυθμική εισαγωγή κάλεσμα, τα riff διαδέχονται το ένα το άλλο και οδηγούμαστε σε μια παραισθησιογόνα κατάσταση (και στιχουργικά). Ά ποιότητας stoner με τους Black Sabbath να έχουν εδώ το μεγαλύτερο ποσοστό επιρροής. Το “Go” είναι Isla Fortuna! Ωραίο εισαγωγικό riff, ρυθμικό mid-tempo μέρος (trip hop;), επιθετικό ρεφραίν, χωρίς να δημιουργούνται κενά στον ήχο (μιλάμε για τρίο μουσικών). Επίσης από τα τραγούδια που το τελευταίο του δίλεπτο απαιτεί “OooooOooo” και άναμμα καπνογόνου (σε μια κοινή εμφάνιση με VIC ίσως;).
Για κάποιο περίεργο λόγο στο κινητό μου, το “The Dive” έβγαινε πρώτο και έτσι του έχω ιδιαίτερη αδυναμία…Τρομερή μίξη! Όλα τα όργανα συμπρωταγωνιστούν και ακολουθεί δυναμική κλιμάκωση με solo. Το “A Human Nature” με λιγοστούς στίχους, είναι άκρως ατμοσφαιρικό, ενώ εδώ τα θέματα της κιθάρας μου έφεραν στο μυαλό τους Naxatras.Και τι αλλαγή στο τέλος…
Fervor”: Ψυχεδελικό έπος, heavy riff, ερωτικό (!) κουπλέ και πάλι headbanging! Ακολουθεί το “North” ένα doomy-fuzz κομμάτι, instrumental στο μεγαλύτερο μέρος του, με επικό feeling. “Island” και “Thinkers Cave” κουβαλάνε φαντασία, είναι ατμοσφαιρικά και πορωτικά συνάμα. Στο τελευταίο αισθητή και η παρουσία των πνευστών, που είναι απολύτως ταιριαστά και “βαραίνουν” το αποτέλεσμα.
Οι Isla Fortuna κυκλοφόρησαν ένα καλοδουλεμένο, χορταστικό ντεμπούτο, που αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα. Σαφές όραμα και συμπαγές αποτέλεσμα. Η heavy stoner δισκογραφία γίνεται πλουσιότερη με το “Verity”. Ακούστε το! 

 ΥΓ. Έσπαγα το κεφάλι μου να θυμηθώ…και ναι το τμήμα μνήμης δούλεψε τελικά. Το “II” (2010) των Σουηδών Asteroid είναι αυτό που χαράζει σπουδαία και καινοτόμο μουσική πορεία, μαζί με το “Verity”.  

Ημερομηνία: 07.01.2018



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου