Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Δώδεκα ταινίες του 1985


Το 1985 είναι μια σημαδιακή χρονιά για την σινεφίλ μου πορεία. Ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή έβλεπα τηλεόραση και βίντεο (HITACHI remember?) και φυσικά ό τι μου επέτρεπαν οι γονείς μου, για κάποιο λόγο που δεν θυμάμαι μπήκε το Αθηνόραμα στο σπίτι μας. “Έτρεχα” στις τελευταίες σελίδες να επιβεβαιώσω την ώρα που είχε το “Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ο άνθρωπος” και σιγά σιγά άρχισα να διαβάζω τις κριτικές ταινιών του Μπάμπη Ακτσόγλου. Οι πρώτες κριτικές που διάβασα ήταν για τα “Ran” και “Τρένο της μεγάλης φυγής”. Συγκλονίστηκα με τις υποθέσεις τους και την ανάλυση για σκηνοθεσία και ερμηνείες, κατανόησα τα αστεράκια. Όταν εξέφρασα την επιθυμία να πάμε στη σκοτεινή αίθουσα, λόγω της ηλικίας μου δεν εγκρίθηκαν τα παραπάνω αριστουργήματα.
Οι ταινίες που παρακολούθησα πρώτη φορά στη σκοτεινή αίθουσα (τα Tom & Jerry  τις Κυριακές πρωί δεν πιάνονται) ήταν τα “Goonies” και το “Brazil”. Μαγεία και τα δυο, τα λατρεύω ακόμα! Το Brazil δεν μπορούσε βέβαια να το κατανοήσει το προεφηβικό μου μυαλό, όμως ήταν πάντα εκεί και με προετοίμαζε για το μέλλον που πλέον ζούμε. Τεράστιο σοκ είχα πάθει με τις ονειρικές σεκάνς όπου ο ήρωας (Jonathan Pryce) νικάει τον γίγαντα σαμουράι. Έπος.
Με τις παραπάνω αναμνήσεις να έρχονται όλο και συχνότερα στο μυαλό μου,  αποφάσισα να γράψω δυο-τρία λόγια για 12 ταινίες του 1985. Μόνο τα δυο παραπάνω είδα στη σκοτεινή αίθουσα, ενώ πολύ πρόσφατα το “Come and see” του Elem Klimov με συγκλόνισε. Καλή ανάγνωση.

1.GooniesAdventure, family
Περιπέτεια, φιλία, ερωτικά σκιρτήματα, πειρατές, χιούμορ και ένας αξέχαστος καλός/κακός (Sloth!!) σε μια ταινία του Richard Donner για όλη την οικογένεια και για όλες τις ηλικίες!
Δείτε το τρέιλερ εδώ

2. Legend - Fantasy, romance
Τέτοιο διάβολο δεν έχετε ματαξαναδεί. Ο Τομ Κρουζ με δέρμα μωρού σε μια ρομαντική περιπέτεια φαντασίας του πολυπράγμων Ridley Scott. Παραμυθένια ατμόσφαιρα και ένας αξέχαστος Tim Curry. Και soundrack Tangerine Dream!
Δείτε το τρέιλερ εδώ

3. Ran - Drama
Ο βασιλιάς Ληρ του Σαίξπηρ στην Ιαπωνία του μεσαίωνα. Μια πανδαισία απίστευτων πλάνων, συγκλονιστικών ερμηνειών, συντονισμού κομπάρσων και χρωμάτων. Το έπος του Akira Kurosawa.
Δείτε το τρέιλερ εδώ

4. Brazil - Sci fi, drama

Τι και αν δεν του έδιναν το budget που επιθυμούσε, ο Terry Gilliam για πολλά χρόνια έκανε μόνο αριστουργήματα με αποκορύφωμα το “Brazil”. Ένα γραφειοκρατικό δυστοπικό μέλλον και η επανάσταση του μυαλού, όπως καμιά ταινία δεν κατάφερε ποτέ να ξαναδείξει!
Δείτε το τρέιλερ εδώ

5. Back to the future - Adventure, comedy 
Ο Robert Zemeckis είναι από τους πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες των ‘80ς και των 90’ς σε εισπρακτικό επίπεδο, ενώ συνεργάζεται συχνά με τον Spielberg που κάνει τις παραγωγές στις ταινίες του. Έχει κερδίσει ένα Oscar για το “Forrest Gump”, και η breakthrough ταινία του (για την οποία έχει συνυπογράψει το σενάριο) είναι το “Back to the future”. Τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία θα τον οδηγούσε να σκηνοθετήσει 2 συνέχειες (όχι τόσο καλές αλλά αξιοπρεπείς). Φοβερό σενάριο με ταξίδι στον χωροχρόνο και τους Michael J.Fox και Christofer Lloyd να στιγματίζονται για πάντα από τους ρόλους τους. Κορυφαίο διασκεδαστικό family movie! 
Δείτε το τρέιλερ εδώ

6.Come and seeWar, drama

Απίστευτα δυνατό, πολεμικό δράμα για τον Β’Παγκόσμιο πόλεμο και την εισβολή των Ναζί στην Λευκορωσία, για το οποίο μετανιώνω που δεν το είχα δει νωρίτερα. Σοβιετική παραγωγή με εικόνες και ήχο που πάνε την ταινία σε άλλο επίπεδο, ιδιαίτερα σκληρές/απάνθρωπες σκηνές, και μια συνεχή μάχη σουρεαλισμού vs ρεαλισμού. Απόγνωση, καταστροφή και θάνατος. Από τις σπουδαιότερες αν όχι η σπουδαιότερη πολεμική ταινία. Το κλέβω από σχόλιο στο Imdb: “Κάνει την Λίστα του Σίντλερ να φαίνεται σαν το Σουσάμι άνοιξε"
Δείτε το τρέιλερ εδώ

7. CommandoAction, adventure

Είχα αρνηθεί πεισματικά να δω οτιδήποτε είχε να κάνει με Σταλόνε και Σβαρτζενέγκερ μέχρι και το 1990. Δεν είχα δει ούτε το “Predator”, ούτε το “Ρόκι” θεωρώντας ότι είναι απλές ταινίες ξύλου της σειράς…..Ο φίλος μου ο Αλέξης όμως είχε άλλη άποψη και με έβαλε να μετράω νεκρούς από τα οπλοπολυβόλα του Arnold. Δεν χαλάστηκα, δεν ξαναείδα όμως και τέτοιου τύπου ταινία…not for me
Δείτε το τρέιλερ εδώ

8. Cocoon - Sci-fi, drama

H Πατησίων είχε γεμίσει με αφίσες και η επιτυχία αυτής της συμπαθέστατης και συγκινητικής sci-fi ταινίας του νέου τότε Ron Howard (“A beautiful mind”) ήταν δεδομένη. Αφού έπαιζε ο σταρ της εποχής Steve Guttenberg, στο καπάκι μετά τα “Police Academy I” και “II”! 
 Δείτε το τρέιλερ εδώ
9. Το τρένο της μεγάλης φυγής – Adventure, drama

Καταιγιστική/σοβαρή old school περιπέτεια. Ελευθερία ή θάνατος!
Δείτε το τρέιλερ εδώ

10. Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου – Comedy, romance

Ο Γούντι Άλεν είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο της 7ης τέχνης. Λατρεύει ο ίδιος τον κινηματογράφο και γι’ αυτό εδώ ρίχνει τα τείχη και ο ήρωας της ταινίας που παρακολουθεί η Mia Farrow θα αποφασίσει να εγκαταλείψει την ταινία για χάρη της.
Δείτε το τρέιλερ εδώ 
11. Η τιμή των Πρίτζι – Drama, comedy


Ο John Huston Χιούστον σκηνοθετεί Jack Nicholson και Kathleen Turner (τα 80’s της ανήκουν) σε ένα γκανγκστερικό δράμα με πολλά στοιχεία μαύρης κωμωδίας που μπορεί και να μην είναι η καλύτερή του ταινία, σίγουρα τα πάει περίφημα όμως σε ένα είδος που δεν ειδικευόταν. Προτελευταία ταινία του.
Δείτε το τρέιλερ εδώ

12.Crimewave – Comedy, horror
Θεότρελη, cult b-movie κωμωδία, σε σενάριο των Joel και Ethan Cohen και σκηνοθεσία Sam Raimi. Ναι των γνωστών! Δεν ξέρω αν οι ίδιοι την θυμούνται , αξίζει όμως τον κόπο, περιέχει ξεκαρδιστικές σκηνές και κάποιες έντονα βίαιες με το επιθετικό/ιδιαίτερο σκηνοθετικό στυλ του Raimi (“Evil Dead I”, “II”, “III”, “Darkman”, “Spiderman”) που τον χαρακτήριζε τότε. Παίζει μεταξύ άλλων η Louise Lasser (θυμηθείτε εδώ το review για το “Blood Rage”), και ο θεός Bruce Campell (“Evil Dead”). Δείτε το τρέιλερ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου