Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Witchcraft-Legend (2012) Doom, Heavy metal, hard rock




Οι Witchcraft κατάφεραν το ακατόρθωτο. Να ακούς ένα δίσκο σίγουρος ότι ηχογραφήθηκε τη δεκαετία του ’70 αλλά να νιώθεις ότι η παραγωγή είναι του 2012.
Αυτό όμως είναι το ένα κομμάτι. ..
Ο ήχος λοιπόν είναι άψογος και πολύ πιο σκληρός από οτιδήποτε έχουν κάνει στο παρελθόν. Το άλλο κομμάτι είναι τα τραγούδια. Ε λοιπόν τα τραγούδια είναι εκπληκτικά! Συνθέσεις που αποπνέουν επαναστατική διάθεση, με πρωτοποριακή δομή για πολύ headbanging, με southern και indie σημεία και φυσικά με Sabbath αναφορές (ακόμη και με μια Morricone πινελιά θα έλεγα στο  An alternative to freedom)! Πάνω απ’ όλα βέβαια παραμένουν doom, το είδος που υπηρετούν. Πρόκειται για ένα δίσκο που όταν τον ακούς πρώτη φορά δεν θα πατήσεις το skip, ούτε ακόμα κι από περιέργεια να δεις αν το επόμενο κομμάτι θα είναι το ίδιο καλό. Δεν το κάνεις γιατί θέλεις να ακούσεις ολόκληρο το κάθε τραγούδι, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς…
Ομολογώ ότι αρχικά τους σεβόμουνα ως ένα συγκρότημα που έβαλε τον ήχο της δεκαετίας του ’70 πάλι στο μουσικό χάρτη (μάλιστα και με πολλά καλά τραγούδια) με ένα ήχο που οφείλει το 75% σε Sabbath και Pentagram. Δεν είναι λίγο πράγμα. Τους ακολούθησαν πάρα πολλοί από τότε που ξεκίνησαν και ένα ολόκληρο κίνημα γεννήθηκε. Πλέον όμως ο Magnus Pelander μπορεί να υπερηφανεύεται ότι η μπάντα του είναι οι Witchcraft και η μουσική τους είναι Witchcraft! Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί στα πλαίσια αυτής της  τεράστιας αύρας αλλαγής που περιτριγυρίζει την μπάντα είναι και ό,τι πιο σημαντικό:  τα ίδια της τα μέλη. Εκτός από τον ιθύνων νου του συγκροτήματος, μόνο εναπομείναν ιδρυτικό μέλος παραμένει ο Ola Henriksson στο μπάσο . Ο ίδιος ο Magnus είχε αναλάβει μόνο τα φωνητικά πλέον, ενώ οι δυο νέοι κιθαρίστες Simon Solomon, Tom Jondelius  και ο drummer  Oscar Johansson συμπληρώνουν το line up.
Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους:
Νέα μέλη, νέα εταιρεία, νέος παραγωγός, νέος ήχος, νέα στιχουργική κατεύθυνση. Τι φλασιά έφαγε, μόνο ο ίδιος το ξέρει!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο παρακάτω στίχος από το “By your definition” το μπόνους κομμάτι της limited edition: Your lifes easy and mine has turned, I opened up and let it burn”.
 Τέλος, για να καταλάβετε το μέγεθος της διαφοράς στον ήχο και το στυλ που συνέβη στον “Legend” σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες της μπάντας σκεφτείτε την αλλαγή που συνέβη με το “Heaven and Hell” για τους Black Sabbath (3η φορά τους αναφέρω, αλίμονο!). Ένας δίσκος που σίγουρα θα αποτελεί σημείο αναφοράς στο μέλλον και με κάνει ακόμη πιο  περίεργο για την επόμενη κυκλοφορία τους.
Μπορούν και πάλι να φτάσουν τον πήχη τόσο ψηλά; 

ΥΓ. Το κείμενο γράφτηκε αρκετά πριν την ανακοίνωση από την εταιρεία διοργάνωσης για την ακύρωση των εμφανίσεων των Witchcraft σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα τον Σεπτέμβρη του 2013. Ο χρόνος θα δείξει τι πορεία θα ακολουθήσει η μπάντα. Εύχομαι ο Magnus να ανακάμψει, αν όντως δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα live και σύντομα να έχουμε τη χαρά να τους δούμε ζωντανά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου