Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Calvaire (2004) Horror


Σκηνοθεσία: Fabrice du Welz

Σενάριο: Romain Protat, Fabrice du Welz

Παίζουν: Laurent Lucas, Brigitte Lahaie, Gigi Gursigni κ.α.

Διάρκεια: 1h:28m  
Βρισκόμαστε στο Βέλγιο. Ο Marc Stevens είναι ένας περιπλανώμενος τραγουδιστής σε στυλ-καμπαρέ, που κάνει παραστάσεις σε γηροκομεία. Ενώ ταξιδεύει προς μια παράσταση για έναν γάμο, μια βλάβη του κινητού σπιτιού/φορτηγού του θα τον οδηγήσει σε ένα απομονωμένο χωριό. Εκεί θα ζητήσει βοήθεια στην τοπική ταβέρνα και θα την λάβει από τον ιδιοκτήτη της Paul Bartel. Θα το μετανιώσει για πάντα….
Το “Calvaire” του Βέλγου Fabrice du Welz θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατατάσσεται στο κύμα του Γαλλικού κύματος extreme horror (θυμηθείτε εδώ το σχετικό αφιέρωμα) αν και δεν είναι τόσο αιματηρό και gory, και αποτελεί μια ιδιαίτερη ατμοσφαιρική Ευρωπαϊκή προσέγγιση των ταινιών τρόμου τύπου Hillbilly-Crazy-οικογενειών (π.χ. “The Texas Chainsaw Massacre”, “U Turn” κτλ).
O Marc, αν και όχι ιδιαίτερα αγαπητός σαν χαρακτήρας, είναι ο μόνος φυσιολογικός στο χωριό που θα αναγκαστεί να σταματήσει για να επισκευάσει το φορτηγάκι του. Φυσικά δεν το γνωρίζει και ελπίζει σε κάθε νέα συναναστροφή/γνωριμία να μην είναι έτσι, τα γεγονότα όμως θα τον διαψεύσουν και θα βρεθεί δέσμιος των ορέξεων ανώμαλων και διεστραμμένων χωρικών! Απλή ιστορία, πανέμορφα δοσμένη, με ομιχλώδη χειμωνιάτικα τοπία που θα σας κάνουν να πουντιάσετε…
Το “Calvaire” έχει μικρή διάρκεια, σωστό ρυθμό και μοντάζ, και φοβερή κινηματογράφηση. Το νου σας για την χορευτική-παρανοϊκή σκηνή με το πιάνο, καθώς και για την από ψηλά έντονα βίαιη και εξωφρενική σκηνή στο σπίτι, πριν το φινάλε…
Αν σας αρέσουν οι ενοχλητικές ταινίες – disturbing είναι ο σωστός όρος, ακούγεται πιο ωραίο (!), τότε θα το λατρέψετε.
Σίγουρα δεν θα δείτε ποτέ ξανά με ίδιο μάτι τις αγελάδες και τα γουρούνια και δεν θα ξανακούσετε ποτέ με τον ίδιο ενθουσιασμό το “Gloria” του Van Morrison. Ενθουσιασμός, ένα συναίσθημα που παίζει σημαντικό ρόλο στο “Calvaire”…αλλά αρκεί…απλά δείτε το….

7,5/10 

(Πηγές: Imdb, Wiki)

Imdb link: https://www.imdb.com/find?ref_=nv_sr_fn&q=calvaire&s=all

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου