Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

White of the Eye (1987) Thriller, Horror


Σκηνοθεσία: Donald Cammell

Σενάριο: China Kong, Donald Cammell 

Πρωταγωνιστούν: David Keith, Cathy Moriarty, Alan Rosenberg κ.α.

Διάρκεια: 1h:50m
Όταν σε ένα απομονωμένο και ιδιαίτερα ευκατάστατο προάστιο του Tucson ξεκινήσουν φόνοι ωραίων γυναικών εντός των πολυτελών κατοικιών τους, οι υποψίες θα πέσουν σε ένα ειδικό / τεχνικό εγκαταστάσεων ήχου που εργάζεται στην περιοχή.
Το “White of the eye” είναι ένα τραγικά υποτιμημένο b-horror movie από τα ΄80s του αυτόχειρα σκηνοθέτη Donald Cammell (R.I.P. 1996). Αποτελεί μόλις την τρίτη του ταινία εφόσον η απόφαση του studio να μετατρέψει την κωμωδία “Demon Seed” σε μια παράξενη sci fi horror ταινία, τον έκανε να απέχει από την κινηματογραφική βιομηχανία.
ToWhite of the eye” θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι και το masterpiece του, παρόλες τις όποιες σεναριακές του κυρίως αδυναμίες και εν μέρει ανολοκλήρωτες εξηγήσεις. Είναι απίστευτα ατμοσφαιρική ταινία, όπου συνδυάζονται διάφορα στυλ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο πολύ καλό, επίσης ατμοσφαιρικό μουσικό σκορ των Rick Fenn και Nick Mason (Pink Floyd!). 
Κινηματογραφικά η δουλειά που έχει κάνει ο Cammell είναι εκπληκτική! Οι φόνοι αποτελούν μίνι gialli – αριστουργηματικές σκηνές όπου δεν βλέπουμε τίποτα άλλο παρά τα γάντια και το μάτι του δολοφόνου, ενώ συχνά, και ενώ η δράση της ταινίας θα μας παρουσιάζει το παρελθόν του Paul White και την έρευνα του ντετέκτιβ στο παρόν, τα μαγευτικά τοπία της Arizona θα αποτελέσουν πολλές από τις σκηνές της ταινίας! Η όλη ταινία είναι ιδιαίτερα artistic, ενώ εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε και την επιρροή του David Lynch στον τρόπο που κινηματογραφεί ο Cammell. Σεναριακά έχουμε ξεκάθαρα να κάνουμε με serial killer movie, όμως το artistic ύφος «περνάει» και εδώ, εφόσον ο δολοφόνος πιστεύει και τηρεί τους μύθους των Απάτσι, ενώ παράλληλα ακούμε Gustav Mahler και μαθαίνουμε για το πώς λειτουργεί η “Μαύρη Τρύπα” στο διάστημα. Μπόλικο μυστήριο δηλαδή, με τις εξηγήσεις να δίνονται στο δεύτερο μέρος, και τον David Keith να δίνει μια over the top ερμηνεία. Εξαιρετική επίσης η Cathy Moriarty, γνωστή και από το “Raging Bull” του Scorsese με το μαγκιόρικο και ερωτικό ύφος της.
Αν ψάχνετε για χαμένα διαμάντια τρόμου από τα 80’s, το “White of the eye” είναι η ταινία σας! Μια μελέτη της ανάγκης του ανθρώπου να καταστρέφει, όπως ο ίδιος ο Cammell αναφέρθηκε κάποτε στην ταινία του!

7/10


Δείτε το τρέιλερ εδώ


(Πηγές: Imdb, Wiki)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου