Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Cub (2014) Horror




Εδώ και περίπου δυο χρόνια σαρώνω τις ταινίες horror από το 2005 και μετά, με στόχο να ανακαλύψω σπουδαίες και κυρίως μικρές παραγωγές που όμως θα κάνουν τη διαφορά.
Η πλειοψηφία από αυτές που θα ξεχωρίσω, θα παρουσιαστεί σε διάφορα αφιερώματα που θα ακολουθήσουν με μια σχετικά σύντομη αναφορά και την αντίστοιχη βαθμολογία. Το Cub ανήκει στην μειοψηφία που αξίζει να γίνει αυτούσια η παρουσίασή του. Είναι ένα από τα διαμάντια που κατάφερα να εντοπίσω και είμαι περήφανος για αυτό.
Έχουμε να κάνουμε με μια βέλγικη παραγωγή και ένα εξαιρετικό σε κλιμάκωση σενάριο. Μια ομάδα προσκόπων θα βρεθεί με την καθοδήγηση των τριών αρχηγών της σε ένα πανέμορφο δάσος για κατασκήνωση και εξερεύνηση. Το συγκεκριμένο team παιδιών “κουβαλάει” τον πρόσφατο θάνατο ενός μέλους της ομάδας, ενώ ιδιαίτερα επηρεασμένος  είναι o “προβληματικός” και “διαφορετικός” Sam. Σε αυτή την ετήσια λοιπόν εξόρμησή τους ο Sam θα εντοπίσει ένα κρησφύγετο μέσα στο δάσος που ανήκει σε ένα παιδί ξωτικό. Κανείς δε θα τoν πιστέψει και θα ενταθεί η κοροϊδία προς το πρόσωπό του. Και να ήταν μόνο αυτό, όλη η περιοχή ελέγχεται από ένα μανιακό serial killer που σκοτώνει με παγίδες και ειδικές κατασκευές που δεν μπορείς με κανένα τρόπο να αντιμετωπίσεις.
Από την εναρκτήρια σκηνή αλλά και την εισαγωγή (αφού πέσουν οι τίτλοι της αρχής) καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια αξιοπρεπή παραγωγή και υπέροχη φωτογραφία. Καθώς η ιστορία κυλά και οι ερμηνείες κρατούν το ενδιαφέρον, η αρχική εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με μια ταινία τύπου Friday the 13th, δίνει τη θέση της με γοργά αυξανόμενο ρυθμό στο συμπέρασμα ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ταινία “σχολείο” πάνω στην αγάπη για τη βία δοσμένη μέσα από ένα πρίσμα μαγικού ρεαλισμού. Όχι δεν είναι σινεφίλ, horror είναι και μάλιστα συμπεριλαμβάνει πολλές δύσκολες σκηνές με φόνους παιδιών, καθώς και super gore καταστάσεις. Τα μηνύματα όμως για τους κοινωνικά απόκληρους και της αντιμετώπισης που τυγχάνουν, θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε εάν οι μανιακοί είναι μανιακοί από τη φύση τους ή απλά δημιουργούνται και οι πράξεις τους ορίζονται από το περιβάλλον γύρω τους.
Για όλα τα παραπάνω ο Jonas Govaerts θα χρειαστεί μόλις 84 λεπτά για να τα παρουσιάσει απολύτως ολοκληρωμένα. Θα ευχαριστήσει και τους λάτρεις των slasher movies τηρώντας ένα σωρό από τα κλισέ του είδους, αλλά και τους υπόλοιπους, όπως και η αφεντιά μου που ζητάει το κάτι παραπάνω από ένα horror movie.
Το Cub είναι ένα παραμύθι τρόμου που θα σας οδηγήσει σε ακραία μονοπάτια μέσα από τα αθώα μάτια του Sam.

8/10

Δείτε τo trailer εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου