Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Stonus – Aphasia (2019) Stoner Rock, Stoner Metal


Οι Stonus είναι μια πενταμελής Stoner μπάντα από την Κύπρο. Όσοι ακούσαμε προσεκτικά το EP Lunar Eclipse" περίπου ξέραμε τι να περιμένουμε, και το συγκρότημα το προσφέρει απλόχερα με το πρώτο του full length με τίτλο “Aphasia”.
Να ξεκινήσω καταγράφοντας το άλμπουμ στα καλύτερα της δύσκολης για την ανθρωπότητα χρονιάς που περνάμε.
Στο “Aphasia” υπάρχουν όλα τα δομικά στοιχεία του stoner, fuzzy riffs, ογκώδης και ακριβές rhythm section (υπέρ του δέοντος πρωταγωνιστικό) και Ozzy-like, hazy φωνητικά. Ταχύτητα, ένταση, σωστό χτίσιμο, εξαιρετικό drumming, εκεί όμως που οι συνθέσεις των Stonus δεν παίζονται και διαφέρουν είναι στις αναπάντεχες ψυχεδελικές στιγμές και στα γυρίσματα που σε βρίσκουν με έκφραση απορίας και ευφορίας! Χαρακτηριστικό το “Nadir” ίσως η κορυφαία σύνθεση του δίσκου (τι ειρωνικό), ένα ψυχεδελικό έπος σχεδόν εννέα λεπτών, όπου το συγκρότημα ουσιαστικά τζαμάρει και δίνει ένα σπάνιο υπερβατικό χάσιμο, στο οποίο η ψυχεδέλεια υπερισχύει του stonermetal χαρακτήρα του συγκροτήματος. 
Καταιγιστικό το “Awake”, ασταμάτητο, συναυλιακό, ξεσηκωτικό, και περίπου στη μέση το πρώτο από τα space ψυχεδελικά χασίματα με “ουά ουά” στην κιθάρα και το spoken word (χαρακτηριστικό της μπάντας) μας οδηγεί σε κλιμάκωση με ένα θεόρατο  riff με βουνίσια δύναμη (!) Το ομώνυμο “Aphasia” θα σας κάνει να βάλετε τις desert μπότες σας, αφού τις σκονίσει με μια ανατολίτικη εισαγωγή, με βομβαρδιστικό drumming και riffing, ενώ εδώ οι φωνητικές γραμμές θυμίζουν Ozzy πιο πολύ από ότι σε οποιοδήποτε άλλο κομμάτι στο άλμπουμ (και αυτό είναι καλό). Και το μπάσο όμως είναι καθοριστικής σημασίας στον ήχο των Stonus και εδώ θα οδηγήσει σε άλλο ένα ψυχεδελικό ξέσπασμα. Το “Mania” ανεβοκατεβάζει ταχύτητα και έχει τόση δύναμη που απορείς με το δικό σου πάθος όποτε φωνάζεις “Everytime that I lose myself”! ToDead End” με έκανε θέαμα σε περιπατητές και αθλητές όταν έσκασε σαν βόμβα στα ακουστικά μου και δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω στο τζόκινγκ μου, γραπώνοντας με και αναγκάζοντας με σε headbanging.
Το άλμπουμ κλείνει με το “Ghost town” όπου πλέον έχεις καταλάβει ότι οι Stonus,  έχτισαν τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα σε ένα είδος που περνάει τις φάσεις του, με τέτοιες όμως δουλειές παραμένει δυναμικότερο από ποτέ! Χρήζουν πλέον προσεκτικής παρακολούθησης στα επόμενα βήματα που όπως φαίνεται θα είναι μόνο προς τα εμπρός. Can you handle it?

Οι Stonus είναι:
Vocals: Kyriacos Frangoulis
Lead Guitar: Pavlos Demetriou
Rythm Guitar: Nicky Ray
Bass: Andreas Aristides
Drums: Kotsios Demetriades

 
Ημερομηνία: 6.3.2020

Εταιρία: Electric Valley Records / Daredevil Records        
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου