Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

The Commitments (1991) Drama, music, comedy


Ανάμεσα στους αγαπημένους μου σκηνοθέτες στα 80’s, δηλαδή τους De Palma, Carpenter, Spielberg, Cronenberg, βρισκόταν και ο Alan Parker. Προσέξτε σερί ταινιών: “The Wall” (1982), “Birdy” (1984), “Angel Heart” (1987), “Mississippi Burning” (1988), το καθένα διαφορετικού ύφους με σκοτεινή όμως ατμόσφαιρα και φοβερά σενάρια, άφησαν βαριά κληρονομιά στην κινηματογραφική ιστορία. Για να μην πω για το “Midnight Express” (1978) που ακόμα και σήμερα παραμένει επίκαιρο και σοκαριστικό.
Αγνοώντας την υπόλοιπη καριέρα του, και έχοντας απολαύσει 2 και 3 φορές την παραπάνω πεντάδα,  δυσκολεύτηκα στην ηλικία των 18 ετών να κατανοήσω ότι στα credits μιας μουσικής ταινίας με ένα συγκρότημα που προσπαθεί να δημιουργήσει όνομα στο Δουβλίνο αναφέρεται “Directed by Alan Parker”.
Πολύ απλά ήθελε να συνεργαστεί με νέους ανθρώπους και να κάνει κάτι διαφορετικό, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Roddy Doyle (1987). ToThe Commitments” ωστόσο δεν έμεινε στην ιστορία για την σκηνοθετική προσέγγιση του Parker, όσο για τον ρεαλισμό και την φοβερή μουσική του.

Οι The Commitments αποτελούνται από απλά ταλαντούχα παιδιά της εργατικής τάξης, που θέλουν να φτάσουν ψηλά, ως το όραμα του Jimmy Rabbitte. Οι εσωτερικές ζυμώσεις και οι συγκρούσεις μιας ομάδας ανθρώπων με κοινό στόχο, οι δυσκολίες ακόμη και του να κλείσεις μια εμφάνιση, η αγάπη για τη μουσική, η πικρή αλήθεια του τι σημαίνει show business, όλα περιγράφονται στο The Commitments με πολύ ρεαλισμό.
Στο όλο εγχείρημα, συνέβαλε η επιλογή άπειρων ηθοποιών με μουσικό όμως background και εκεί είναι που η ταινία κερδίζει το στοίχημα και τη σημαντική της θέση. Οι πολύ καλές εκτελέσεις κλασικών soul επιτυχιών όπως “Midnight Hour”, “Mustang Sally” και οι σκηνές στα club που μεταφέρουν την καυτή ατμόσφαιρα των μικρών “live” αξίζουν τον χρόνο κάθε ροκ μουσικόφιλου.

Δείτε το “The Commitments” και νιώστε για 2 ώρες ως μέλος του συγκροτήματος που θα γινόταν οι “Saviors of soul”.

8/10



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου