Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Judas Priest – Defenders of the Faith (1984) Heavy metal


Οι Black Sabbath δημιούργησαν το heavy και οι Judas Priest το metal. Πόσο αληθινό! Έτος 1984 και οι Βρετανοί metallers έχουν ακολουθήσει μια φρενήρη πορεία. Αφήνοντας πίσω το πρωτόγονο “Rocka Rolla”, έχουν ακολουθήσει τα τεράστια “Sad wing of Destiny”, “Sin after Sin” και “British Steel” μεταξύ άλλων. Ειδικότερα από το 1980 όπου συνεργάζονται με τον παραγωγό Tom Allom, και προσλαμβάνοντας τον άνευ καλλιτεχνικών ανησυχιών drummer Dane Holland (R.I.P. 2017) στη θέση του Les Binks, έχουν γίνει ο ορισμός του heavy metal, με συντομότερα σε διάρκεια τραγούδια, καταιγιστικά riff, leather attitude και έναν front manMetal God.
Το “Defenders of the Faith” είναι το απόλυτο Judas Priest άλμπουμ. Κυκλοφόρησε το 1984 και έχει τον Metallian στο εξώφυλλο, το σύμβολο που πλέον τους χαρακτηρίζει.
Με μόνο μειονέκτημα τον disco (τσουφ τσουφ) ήχο των drums, έχει μέσα τόσα riff, τόσες ιδέες στην κιθάρα που όσες φορές και να το ξανακούσω εντυπωσιάζομαι. Speed metal το “Free Wheel Burning”, το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ. Μέχρι ο χρόνος να δείξει 20 δευτερόλεπτα (ή η βελόνα να γυρίσει 5-6 αυλάκια), οι προθέσεις του συγκροτήματος είναι φανερές. Metal γρήγορο, έντονο, ανεβαστικό και πάνω απ’ όλα κιθαριστικό. Για το solo, τι να πει κανείς. Περιλαμβάνει όλο το ύφος των Helloween σε 30 δευτερόλεπτα (γνωστός fan ο Kai Hansen)!
Επιβλητικό και ταχύ το “Jawbreaker”, τσοπεράδικο και heavy το “Rock hard, ride free” από τις σπάνιες περιπτώσεις που η εισαγωγή του κομματιού έχει solo, progressive το αγαπημένο μου “The Sentinel”, ενώ στο “Heavy Duty/Defenders of the faith” βάσισαν οι Manowar το ύφος όλων των τραγουδιών τους σε στυλ “Warriors of the world”.
Το άλμπουμ έχει άλλους 4 ύμνους “Love Bites”, “Eat me Alive”, “Some heads are gonna roll” και “The Night comes down”.  
Από πολλούς θεωρείται υποδεέστερο και πολύ κοντινό στο προηγούμενο πολύ καλό “Screaming for Vengeance”, δεν νομίζω όμως ότι τίθεται θέμα σύγκρισης. Το “Defenders of the faith” είναι εύκολα το καλύτερο 80’s Priest άλμπουμ και ένα από τα κορυφαία (στα καλύτερα 20) της δεκαετίας.
 
Εταιρεία: Columbia

Ημερομηνία:4.1.1984





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου