Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Calexico 3.7.2018 @ Ηρώδειο


Ήταν πριν περίπου ένα μήνα όταν ανακάλυψα ότι οι Calexico θα έκαναν συναυλία στην Αθήνα και μάλιστα στο Ηρώδειο, σε αυτό το μαγικό θέατρο κάτω από την Ακρόπολη που από μόνο του σε προδιαθέτει θετικά για να παρακολουθήσεις οποιουδήποτε είδους παράσταση. Έχω παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις, όπερα και τώρα ήταν η σειρά της συναυλίας ενός ξένου συγκροτήματος.
Τους Calexico τους γνώριζα μόνο από τα πολύ γνωστά τους κομμάτια. Δεν είμαι φαν και δεν έχω παρακολουθήσει την πορεία τους έως σήμερα. Όταν έμαθα για τη συναυλία και σκέφτηκα ότι θα ήθελα να παρευρεθώ, μπήκα στο YouTube και άκουσα ορισμένα τραγούδια τους και ενθουσιάστηκα! Παλαιότερα ήμουν της άποψης ότι αν δε γνωρίζεις τα τραγούδια ενός τραγουδιστή ή ενός συγκροτήματος δεν αξίζει να πας στη συναυλία τους γιατί δε θα μπορείς να συμμετέχεις, να τραγουδάς μαζί τους κ.ο.κ. Είμαι βλέπετε από τους τύπους που θα πάνε στη συναυλία και θα τα κάνουν όλα αυτά, θα χορέψουν, θα χοροπηδήσουν, θα ουρλιάξουν! Υπάρχουν όμως πάντα και αυτοί οι καλλιτέχνες τους οποίους ακούς ευχάριστα και σου αρέσουν κιόλας χωρίς να ξέρεις σχεδόν κανένα από τα τραγούδια τους. Οι Calexico είναι τέτοιου είδους καλλιτέχνες. 

Μια μπάντα από την Αριζόνα με front man τον Joey Burns και μουσικούς από διάφορα μέρη του κόσμου, που παίζει μουσική σε λατινοαμερικάνικους και country ρυθμούς. Σαφώς επηρεασμένη στα ακούσματά της από τη γενέτειρά της, η μίξη αυτή των ήχων την κάνει μοναδική και αφήνει το αποτύπωμά της· ξέρεις ότι ακούς Calexico. Αυτό είναι που μου αρέσει πολύ σε αυτό το συγκρότημα όπως και στους Killers για παράδειγμα που παίζουν ουσιαστικά pop / indie rock μουσική αλλά είναι επηρεασμένοι από τους ήχους του Las Vegas απ’ όπου προέρχονται. Το  βράδυ της Τρίτης 3 Ιουλίου λοιπόν, καθώς άκουγα τη μουσική τους σκεπτόμουν αυτόν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των Η.Π.Α. τον οποίο αρκετοί προσπαθούν τόσο έντονα να θάψουν αλλά είναι τόσο μάταιο γιατί αυτό είναι οι Η.Π.Α.: μετανάστες από όλες τις γωνιές της γης που πήγαν σε μια νέα γη για να φτιάξουν μια νέα ζωή κι είναι τόσο εξωφρενικό και τόσο παράλογο να υπάρχει ρατσισμός ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Νομίζω κάτι παρόμοιο με τη σκέψη μου έβγαινε και από τα λόγια του Joey Burns κατά τη διάρκεια της συναυλίας.
 Ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ λοιπόν, κάτω από την Ακρόπολη, στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (η συναυλία ήταν sold out), οι Calexico βγήκαν στη σκηνή στις 21:15 και για 2 ώρες μας διασκέδασαν, μας ενθουσίασαν, μας απογείωσαν!
Ο Joey Burns έχει μια υπέροχη φωνή, καμπάνα τολμώ να πω, και είναι πολύ επικοινωνιακός. Μας καλησπερίζει στα ελληνικά, μας λέει τις ιστορίες για το πώς γράφτηκαν κάποια από τα τραγούδια τους, μας μιλάει για το πολυεθνικό γκρουπ των Calexico και για τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στις Η.Π.Α. Η μουσική τους ήταν συντονισμένη, ο ήχος άψογος, το αποτέλεσμα τέλειο. Όλα αυτά μαζί με μάγεψαν εκείνο το βράδυ γιατί με χαλάρωσαν στ’ αλήθεια, πήραν τις σκέψεις και την κούραση μακριά μου.
Λίγες μέρες πριν τη συναυλία ανακοίνωσαν ότι θα είχαν Έλληνες guests στη συναυλία τους ΤΑΚΙΜ, την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τη Μόνικα. Πράγματι, πρώτοι εμφανίστηκαν οι ΤΑΚΙΜ κάνοντας μια καταπληκτική διασκευή του πιο γνωστού τραγουδιού των Calexico, του Stray (αρκετοί νομίζω θα το θυμάστε από την έναρξη της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» με τον Στ. Θεοδωράκη). Το πώς συνδυάστηκε ο παραδοσιακός ήχος των ΤΑΚΙΜ με το λαούτο, το βιολί, το κλαρίνο και το τουμπερλέκι με τον ήχο των Calexico ήταν μια έκπληξη! Στη συνέχεια διασκεύασαν και το Roll Tango και μετά από λίγο ήταν η σειρά της Ανδριάνας Μπάμπαλη να τραγουδήσει το «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη» σχεδόν ντουέτο με τον Joey Burns και φυσικά να ενθουσιαστούν οι πάντες! Ήταν η δεύτερη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς μιας και είχε και αυτή έντονο το ελληνικό στοιχείο. Την Ανδριάνα συνόδευαν και 3 μέλη των ΤΑΚΙΜ. Πριν την έναρξη του τραγουδιού ο Burns είπε ότι του άρεσε ο Γάλλος μουσικός Σερζ Γκενσμπούρ και απευθυνόμενος στην Ανδριάνα, της είπε εγώ θα είμαι ο Σερζ κι εσύ η Μπριζίτ Μπαρντό! Με την Ανδριάνα Μπάμπαλη είπαν και το Ballad of Cable Hogue. Τελευταία guest η Μόνικα με την οποία τραγούδησαν το Moon Never Rises.
Στο encore ξαναβγήκαν οι Ανδριάνα Μπάμπαλη και οι ΤΑΚΙΜ για να τραγουδήσουν μαζί με τους Calexico το Fortune Teller
Αυτό που χάρηκα σε αυτήν τη συναυλία ήταν η συνεχής παρότρυνση του συγκροτήματος να συμμετέχει το κοινό στα τραγούδια τους. Να χειροκροτάει, να τραγουδάει, να κραυγάζει (εε, εεε) σε απάντηση δικών τους κραυγών. Αυτό σε συνδυασμό με την, κατά κύριο λόγο, χορευτική μουσική τους, δημιούργησε ένα μεγάλο πάρτι στο οποίο το μόνο που έλειπε ήταν ότι δε μπορούσαμε να χορέψουμε όρθιοι αλλά να λικνιζόμαστε καθιστοί!
Να σας ενημερώσω ότι η μπάντα, η οποία εμφανίστηκε σε πλήρη σύνθεση, αποτελείται, πέρα από τον Joey Burns (φωνητικά, κιθάρα) και τον John Convertino (ντραμς, κρουστά), καθώς και τους Jacob Valenzuela (τρομπέτα), Martin Wenk (τρομπέτα, ακορντεόν, βιμπράφωνο), Scott Colberg (κοντραμπάσο, μπάσο), Sergio Mendoza (πλήκτρα) και Jairo Zavala Ruiz (ηλεκτρική κιθάρα, slide κιθάρα). (Πληροφορίες για τα μουσικά όργανα από το siteCulture Now”).
Η βραδιά ήταν υπέροχη και άξιζε πραγματικά. Στο τέλος οι Calexico κάλεσαν και τους Έλληνες καλεσμένους τους και όλοι μαζί υποκλίθηκαν στο ενθουσιώδες κοινό που τους αποθέωνε όρθιο. Ακούστηκαν όλα τα τραγούδια τους που γνωρίζω εγώ τουλάχιστον. Το set list μπορείτε να το δείτε εδώ όπως δημοσιεύθηκε από τη Supernova Productions στη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook:
Οι Calexico έπαιξαν και την επόμενη, Τετάρτη 4 Ιουλίου με διαφορετικό set list. Πιστεύω ότι και εκείνη η βραδιά θα ήταν υπέροχη.
Οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονταν βάσει του κανονισμού του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι συναυλίες. Ωστόσο τράβηξα μερικές για ενθύμιο (δεν ήμουν η μοναδική άλλωστε). Για βίντεο και άλλες φωτογραφίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1958856091043820/2038183423111086/?notif_t=admin_plan_mall_activity&notif_id=1530691134719185
Μπορείτε επίσης να δείτε ορισμένες πολύ καλές φωτογραφίες στο παρακάτω link: https://www.culturenow.gr/calexico-mia-giorti-tis-moysikis-sto-hrodeio/
Έως την επόμενη συναυλία τους στην Ελλάδα μπορείτε να δείτε πληροφορίες, τη δισκογραφία τους και άλλα πολλά εδώ: http://www.casadecalexico.com/ και να προετοιμαστείτε κατάλληλα για ένα ακόμη μεγάλο πάρτι!

Ανταπόκριση/φωτό : Γεωργία Σιάγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου