Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Lykantropi – Spirituosa (2019) Hard rock, Psychedelic – Folk Rock


Οι Lykantropi δικαίως είχαν κερδίσει μια θέση στα καλύτερα του 2017. Όμορφο, φυσιολατρικό (!) folk rock με ένα ιδιαίτερο στίγμα της Σουηδικής τους καταγωγής. Στο “Spirituosa” γίνεται ακόμη πιο εκδηλωτική αυτή τους η ανάγκη, αφού όχι μόνο τα φωνητικά μοιράζονται μεταξύ του ηγέτη Martin Ostland και της My Sohlin αλλά πλέον σε αρκετά τραγούδια οι στίχοι μοιράζονται μεταξύ των Αγγλικών και της μητρικής τους γλώσσας.
Θεωρώ ότι πριν προχωρήσω στα συστατικά του “Spirituosa”, είναι σωστό να αναφέρω ότι το άλμπουμ είναι για το Rocking in the brain, το άλμπουμ της χρονιάς! Και τι σημαίνει αυτό; Άπειρες ακροάσεις, κανένα filler, 9 τραγούδια, 43 λεπτά πανέμορφου-παραμυθένιου folk rock. Όχι δεν είναι soft άκουσμα, τα bluesy-hard rock riff δίνουν και παίρνουν, το rhythm section ζεστό και μεστό υποστηρίζει και ενίοτε διαπρέπει, τα αρμονικά φωνητικά όμως είναι αυτά που κάνουν την διαφορά καθώς και η σημαντική προσθήκη του φλάουτου, που με την διακριτική του συμμετοχή δίνει επιπλέον παραμυθένιο και μελαγχολικό τόνο στο τελικό αποτέλεσμα. Ιδανικό το ξεκίνημα με το “Wild Flowers”! Η απόλυτη σύμπραξη των Graveyard με τους Mammas and the Pappas! ToVestigia” είναι ταξιδιάρικο, μαγευτικό με το φλάουτο να πρωταγωνιστεί και τους Fleetwood Mac να αποτελούν την κύρια επιρροή. Για άλλη μια φορά είναι εντυπωσιακά τα φωνητικά και οι διπλές και τριπλές αρμονίες. Το “Darkness” ρίχνει το ρυθμό, και τα Αγγλικά συνδυάζονται θαυμάσια με τα Σουηδικά. Όπως η αυγή ακολουθεί μετά το σκοτάδι, έτσι το “Sunrise” στην συνέχεια rockάρει και εγείρει συναισθήματα, για να ακολουθήσει το ερωτικό “Songbird” με το hammond να κάνει επιτυχώς την εμφάνιση του. 
Τι και αν το σχήμα και ο δίσκος χαρακτηρίζονται από τα φωνητικά, το καλύτερο τραγούδι είναι instrumental και σοφά επιλεγμένο ως ο τίτλος του άλμπουμ. Το «Spirituosa” μεταφέρει αυτή την πνευματικότητα που διακατέχει όλο το άλμπουμ, με το αιώνιο απελευθερωτικό bluesy riff του! Και να φανταστείτε ότι δεν είμαι ιδιαίτερος fan των instrumental συνθέσεων. Τα “Queen of the Night”, “Seven Blue”, και “Salsamma nat” ίσως είναι και τα πιο βαριά, χαρακτηρίζονται όμως και αυτά από την ίδια παραμυθένια ατμόσφαιρα με μελωδίες και ρεφραίν που χαράσσονται με ευκολία στο μυαλό του ακροατή.
Τα συγχαρητήρια μου στους Σουηδούς που δημιούργησαν ένα μαγευτικό δίσκο, ικανό να ταξιδεύει το μυαλό και να το κάνει να δημιουργεί εικόνες μέσα από τις folk ιστορίες τους, με υπέροχη ψυχεδελική μουσική! Ευχαριστώ ή μάλλον Tack.

Εταιρία: Lightning Records

Ημερομηνία: 24.5.2019

  
Απολαύστε Wild Flowers εδώ και Spirituosa εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου