Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Departures / Okuribito (2008) Drama




Η αποτυχημένη μουσική καριέρα του τσελίστα Daigo, θα τον οδηγήσει πίσω στην κωμόπολη όπου γεννήθηκε, όπου και θα ξεκινήσει να εργάζεται σε ένα γραφείο κηδειών. Για την ακρίβεια θα ξεκινήσει ως βοηθός “ενταφιαστή”, ο άνθρωπος δηλαδή που προετοιμάζει το νεκρό για την αναχώρησή του.
Το “Departures” κέρδισε δίκαια το Όσκαρ ξενόγλωσσων ταινιών το 2008. Ξεκινάει ως μια πικρή κωμωδία και καταλήγει να είναι μια συγκινητική σπουδή στη ζωή και το θάνατο. Ο Daigo θα γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, την αρραβωνιαστικιά του και θα συμφιλιωθεί με το παρελθόν του. Το νέο του επάγγελμα παρόλο που θεωρείται υποτιμητικό, θα τον κάνει να εκτιμήσει τη ζωή και σταδιακά θα απoκτήσει την εμπειρία και τον σεβασμό των οικογενειών των εκλιπόντων. Η ταινία είναι ένα οπτικό ποίημα, με φοβερή μουσική από τον Joe Hisaishi, και κάνει τον ήρωα αλλά και τον θεατή να αγαπήσει τον τελετουργικό του αποχαιρετισμό των νεκρών. Αποτελεί μια από τις πιο όμορφες αναμνήσεις για τους ανθρώπους που μένουν πίσω και ουσιαστικά είναι η προετοιμασία για ένα νέο ταξίδι.

Το “Departures” δεν εκβιάζει την συγκίνηση. Η δύναμη των εικόνων, των προσώπων και η ευγένεια που διαχέεται στην όλη διαδικασία, αλλά το κυριότερο ο σεβασμός και το ήθος που αποπνέει ο γιαπωνέζικος λαός γενικότερα, θα σας κάνουν να δακρύσετε κάμποσες φορές.
Death is not the end.

8,5/10



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου