Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

ZZ TOP Eliminator (1983) Hard rock



Τα πάντα αλλάζουν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, της δεκαετίας που έζησα τα παιδικά μου χρόνια και σημάδεψε τις μουσικές μου αναζητήσεις.
Κυριάρχησε η ποπ, η disco και τα συνθεσάιζερ, ήταν όμως και η δεκαετία που το Αμερικάνικο μέταλ πήρε τα ηνία, που οι “παλιοί” μεταλλάδες, όπως οι Priest,  γλύκαναν τον ήχο τους, ενώ ακόμη και rock ήρωες όπως οι Queen εμπορευματοποίησαν σε σημαντικό βαθμό τη μουσική τους.
Δημιουργήθηκαν/οριστικοποιήθηκαν τα 5-6 βασικά είδη του metal (Epic, doom, thrash, death, black glam) ενώ ξεπήδησε και η αναβίωση των Garage rock με τους The Fuzztones! Το hard rock άλλαξε σημαντικά, τα πλήκτρα ήταν πλέον απαραίτητα και οι ZZ Top δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν οι boogie ροκάδες από το Τέξας.

Ήδη το “El Loco” του 1981 σηματοδότησε μια νέα εποχή για το συγκρότημα. Ένας διαφορετικός δίσκος, με την προσθήκη συνθεσάιζερ, κάπως χλιαρός σε σχέση με το παρελθόν του συγκροτήματος που όμως αποτέλεσε τη βάση για να πάνε τον ήχο τους πιο πέρα, με αυτή την εμπορική και πολλά πλήκτρα προσέγγιση.
Το “Eliminator” κυκλοφόρησε 23 Μαρτίου 1983 και μπήκε στις καρδιές των απανταχού ροκάδων σε rock club, σε disco, σε σπίτια, σε τηλεοράσεις (MTV). Με λίγα λόγια παντού. Είναι η δημοφιλέστερη κυκλοφορία τους, που τους έκανε πασίγνωστους σε όλο τον πλανήτη για τη μουσική αλλά και για τα γένια των Billy Gibbons και Dusty Hill.

“Got me under pressure”, “Gimme all your loving”, “Legs”, “TV dinners”, Sharp Dressed Man”, “I need you tonight”, όλα βρίσκονται σε τούτο το δίσκο με το χαρακτηριστικό Ford / Eliminator στο εξώφυλλο. Φοβερή η προώθηση για την εποχή, με τρία videoclip στα οποία πρωταγωνιστούσαν οι ίδιοι, μοντέλα του Playboy (!) και φυσικά το γνωστό όχημα (και τα κλειδιά σε μπρελόκ ZZ Top!).
Ένας δίσκος σημείο αναφοράς για τα 80’s και για το hard rock.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου