Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Dream Home / Wai dor lei ah yut ho (2010) Crime, Horror, Drama



Μου αρέσει πολύ το κορεάτικο σινεμά (ανεξαρτήτου είδους) και αρκετά η γιαπωνέζικη σχολή τρόμου. Με τους κινέζους δεν τα πάω και τόσο καλά, ίσως γιατί δεν έχω αφιερώσει το χρόνο που πρέπει. Η υπόθεση του “Dream Home” έχει ως εξής:
Η Cheng Lai-Sheung είναι μια ιδιωτική υπάλληλος η οποία κάνει οικονομίες αλλά δεν καταφέρνει να αγοράσει το διαμέρισμα που υποσχέθηκε στους γονείς της. Η μητέρα της πεθαίνει και το όνειρό της για αγορά του δικού της διαμερίσματος θα γίνει μακρινό όταν αρρωστήσει ο πατέρας της και αναγκαστεί να κάνει και δεύτερη δουλειά για να ανταπεξέλθει στα έξοδα. Η ίδια θα ξεφύγει από τον έλεγχο όταν θα βρεθεί κοντά στην πραγματοποίηση του στόχου της, αλλά τραπεζικοί και κοινωνικοί λόγοι θα την σταματήσουν για άλλη μια φορά.
 Σε κάποια site και λίστες το Dream Home αναφέρεται και ως κωμωδία. Το ότι υπάρχουν κάποιες άβολες στιγμές λόγω των φονικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται δεν κάνει την ταινία χαβαλέ. Το Dream Home είναι μια πολύ βίαιη περίπτωση “Home invasion movie”, που όμως επικεντρώνεται αρκετά στο δραματικό στοιχείο και στην ματαιότητα απόκτησης κατοικίας στον πλανήτη μας (!) και πιο συγκεκριμένα στο Hong Kong.
Τράπεζες, χρηματιστήρια, ασφάλειες, οικονομικές ζώνες, κρίση, είναι οι παράγοντες που εμποδίζουν την πρωταγωνίστρια από το πιο απλό. Να μένει σε ένα δικό της διαμέρισμα. “Απωθημένο” που έχει από μικρή που η οικογένειά της εκδιώχθηκε από την κατοικία της, για να χτιστούνε πολυτελή διαμερίσματα.
Πολλά flashback θα μας πάνε μπρος-πίσω στο χρόνο, όπου η πρωταγωνίστρια θα πάρει σκληρές αποφάσεις αλλά στη συνέχεια θα προβεί σε ακόμα πιο σκληρές πράξεις. Με λίγα λόγια επικρατεί μια ακραία σφαγή, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με ιδιαίτερα ενοχλητικές σκηνές.
Δεν είναι για όλους το “Dream Home”, είναι όμως για όσους σινεφίλ τρομολάγνους αρέσκονται σε ταινίες με extreme σκηνές, που δεν αφήνουν και πολλά στη φαντασία.
Όσο για το κοινωνικό-πολιτικό σχόλιο, η απόκτηση κατοικίας παραμένει όνειρο για τους πολλούς, δυστυχώς και για αρκετούς που έχουν ήδη και θα την απολέσουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου