Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Un prophet (2009) Crime Drama


O Malik είναι ένας 19χρονος μουσουλμάνος που οδηγείται στην φυλακή.  Ο λόγος είναι επίθεση σε αστυνομικό και η καταδίκη έξι χρόνια. Ο νεαρός είναι αγράμματος, αφελής και επιθετικός. Είναι η ιδανική περίπτωση για να χρησιμοποιηθεί από τον αδίστακτο αρχηγό της Κορσικανής μαφίας Cesar Luciani, για να κάνει φόνο. Να κάνει φόνο ή να πεθάνει ο ίδιος. Δεν του ζητείται να σκοτώσει οποιονδήποτε, αλλά ένα μουσουλμάνο που θα καταθέσει μάρτυρας σε δίκη. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πρώτο μισάωρο, ενός έπους 150 λεπτών. Αν αντέξετε αυτό τον πρώτο γύρο αληθοφάνειας, βίας, ρατσισμού και μιας ρεαλιστικής δολοφονίας σκληρότερης από ότι βάζει ο νους σας, τότε θα καταφέρετε να συνεχίσετε. Ο Malik θα γίνει ο «άνθρωπος» του Cesar, ο βοηθός για όλες τις δουλειές. Παρόλα αυτά δεν ανεβαίνει στην ιεραρχία (προσωρινά;) αφού του συμπεριφέρονται σαν στον προσωπικό μουσουλμάνο σκλάβο τους. Στην πορεία λοιπόν θα καταφέρει να αναμιχτεί στις συμμορίες της φυλακής και την κουλτούρα της κάθε μιας.

Η σκληρότητα, ο ρεαλισμός, και κάποιες δύσκολες  σκηνές για να παρακολουθήσει κανείς, δεν είναι από μόνα τους λόγοι για να παρακολουθήσει κάποιος το “Un prophet”. Οι κορυφαίες ερμηνείες, η πολύ καλή ανάπτυξη χαρακτήρων , και η υπέροχη σκηνοθεσία είναι αυτά που καθιστούν το “Un prophet” μια από τις καλύτερες ταινίες φυλακής και γκανγκστερικής φιλολογίας που έχουν γυριστεί ποτέ. Ο Tahar Rahim στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο δίνει ερμηνεία επιπέδου νεαρού Jack Nicholson και είναι πολύ σημαντικό ότι η ταινία δεν κάνει ποτέ «κοιλιά».

Ένα τρανταχτό παράδειγμα της δυναμικής του νέου Γαλλικού Σινεμά και ακόμη πιο συγκεκριμένα του Jacques Audiard, που μας έδωσε και το «De rouille et dos” ή αλλιώς “Rust and bone” του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου