Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Drive (2011) Thriller, Drama


Ευτυχώς, είδα το Drive στον κινηματογράφο και το απόλαυσα όπως πρέπει.
Θριλεράρα και γκανγκστερική περιπέτεια, η δράση του κατευθύνεται από ένα αθώο και υπέροχο ρομάντζο.
Ο Ryan Gosling (όπως δεν τον έχετε ξαναδεί να παίζει) είναι ο πρωταγωνιστής «Άνθρωπος δίχως όνομα», για να κάνουμε και τον απαραίτητο παραλληλισμό με τα γουέστερν του Leone. Είναι λιγομίλητος (τα απολύτως απαραίτητα), σκληρός σαν τσιμέντο και οργισμένος σε βαθμό που το βλέμμα του και μόνο θα μπορούσε να ρίξει νεκρούς τους αντιπάλους του.
Η μοναχική και μυστηριώδης ζωή που κάνει, είναι ανάμεσα σε παράνομα και νόμιμα επαγγέλματα. Είναι stuntman, εργαζόμενος σε συνεργείο αυτοκινήτων, αλλά και οδηγός αποδράσεων και διάφορων μυστικών υποθέσεων. Όλα θα αλλάξουν όταν θα γνωρίσει και θα χρειαστεί να βοηθήσει την γειτόνισσά του Irene (Carey Mulligan). Ο πλατωνικός έρωτάς τους και μια αποτυχημένη ληστεία θα είναι η αρχή σε μια εκδικητική και βίαιη κόντρα που θα ακολουθήσει.
Το Drive πετυχαίνει το σκοπό του σε όλα τα επίπεδα. Οι σιωπηλές σκηνές μεταξύ Ryan Gosling και Carey Mulligan, όπου πραγματικά «μιλάνε με τα μάτια», είναι υπέροχες. Οι σκηνές βίας είναι αντάξιες  του “The Good Fellas” και ενώ είναι λίγες, έχουν τρομερή ένταση και σκληρότητα (η σκηνή του ασανσέρ προκαλεί πανικό και αποστροφή). Ο Ryan Gosling προσπαθεί να ισορροπήσει αυτούς τους δύο κόσμους και να γίνει ο προστάτης της Carey Mulligan.
Η ταινία υποστηρίζεται από την καλή φωτογραφία και την πιο 80s πεθαίνεις μουσική (το Nightcall του Kavinsky έγινε classic). Όπως πάντα υποστηρίζω  για το καλό σινεμά όλα αυτά δεν θα είχαν καμιά αξία αν δεν είχαν γίνει υπό την καθοδήγηση του κατάλληλου σκηνοθέτη. Ο Nicolas Winding Refn ενορχηστρώνει μοναδικά και με σιγουριά, αυτή τη βίαιη ιστορία αγάπης. Περιμένουμε πολλά στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου