Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

10 σημαντικά Led Zeppelin τραγούδια




Ένα από τα μεγαθήρια της rock μουσικής ήταν και θα είναι για πάντα οι Led Zeppelin. Πρώτο rock τραγούδι που άκουσα ever,το “Whole lotta love”. Υπεύθυνος για το “έγκλημα” ο ίδιος μου ο πατέρας που μου πήρε δώρο το Led Zeppelin ΙΙ αντί του Super Hits του 1984 που του είχα ζητήσει. Για αυτό και μόνο τον λόγο πάντα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.
Παρακάτω, με ένα μικρό σχόλιο για το καθένα, παραθέτω τα 10 καλύτερα τραγούδια τους, κατά την ταπεινή μου άποψη.

1. Whole lotta love
Ένα τραγούδι σταθμός και σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Δεν έχω βαρεθεί ποτέ να το ακούω. Και ούτε πρόκειται.

 
2. Stairway to heaven
Τελικά δεν είναι τόσο εύκολο να γράφεις για αυτά τα πράγματα. Τι να πω για το Stairway to heaven; Ότι θα ακούγεται για πάντα; Ότι είναι η συνθετική και εκτελεστική κορύφωση και των 4 μελών; Όχι, τι άλλο μπορώ να πω για ένα τραγούδι με τέτοιες εναλλαγές από folk σε hard rock που δεν θα μπορέσει να μιμηθεί ποτέ κανείς; 

 
3. Since I’ve been  loving you
Η μπαλάντα του εργατοπατέρα (I’ve been working form seven to eleven every night). Πολύ δυνατό blues που δεν πιστεύω ότι μπορεί να τραγουδήσει κανένας άλλος εκτός από τον Plant. Συγκινητικό και με κορύφωση. Α ναι και φοβερό Hammond από τον John Paul Jones


4. Heartbreaker
Όνομα και πράγμα. Το κομμάτι ραγίζει καρδιές. Εκπληκτικό riff από τον Page και το σόλο ένας απίθανος αυτοσχεδιασμός. Τέτοια κομμάτια έβγαζαν οι Led Zeppelin to 1969. Κεραυνός εν αιθρία. 


5. Kashmir
Ανατολίτικο και μυστηριακό, ένα ρυθμικό κομμάτι που γνωρίζουν και οι πέτρες. Θεωρώ ότι η απόλυτη εκτέλεση του είναι στο No Quarter των Robert Plant και  Jimmy Page, με τη συμμετοχή πολυμελούς ορχήστρας, με τουμπερλέκια και με διάρκεια 12 λεπτά.


6. In my time of dying
 Πάντα είχα θέμα. Πιο είναι καλύτερο το Kashmir ή το In my time of dying; Ποτέ δεν το απάντησα. Το τραγούδι διαρκεί 11 λεπτά, θυμίζει gospel και έχει φοβερή slide κιθάρα από τον Page. Τρομερή ενέργεια και μαυρίλα στους στίχους!


7. Babe Im gonna leave you
Απαισιόδοξη μελωδία και πολλά ξεσπάσματα σε ένα κομμάτι από τον πρώτο τους δίσκο. Τρελαίνομαι να τραγουδάω τα 8 babe στο δεύτερο κουπλέ. Τι φωνητικά είναι πάλι αυτά…


8. Thank you
Στον ίδιο δίσκο που χτυπιόμαστε με το LivinLovin’, το Whole lotta love κλπ, το Thank you ξεχωρίζει με τις γλυκές του αρμονίες και τους ρομαντικούς του στίχους. “If the sun refused to shine I would still be loving you”. Τι λες τώρα!


9. Dazed and confused
Η μεγαλύτερη επιτυχία από το ντεμπούτο τους, που στα live διαρκούσε 30 λεπτά της ώρας ή και παραπάνω. Ουσιαστικά είναι διασκευή σε τραγούδι του folk καλλιτέχνη Jake Holmes. Τσεκάρετε το original, που δεν είναι κακό και μπορείτε να καταλάβετε πως το απογείωσαν σε άλλο επίπεδο.



10. The battle of Evermore
Το μοναδικό τραγούδι στην ιστορία των Led Zeppelin με guest στα φωνητικά. Πρόκειται για την Sandy Deny των Fairport Connection σε μια μοναδική συνύπαρξη με τον Plant. Ένα ονειρικό folk παραμύθι με μαντολίνο και με στιχουργικές αναφορές στον “Άρχοντα των δαχτυλιδιών”. Διαβάζω και σας μεταφέρω ότι μην έχοντας πιάσει ποτέ μαντολίνο στα χέρια του, ο Page το έγραψε με τον Plant “στο φτερό” που λέμε. Με την πρώτη. Με την πρώτη το 1971 για να το ακούμε για πάντα!



2 σχόλια:

  1. Δύσκολη απόφαση για 10αδα από μια μπάντα που έβγαλε διαμάντια Δίσκους .....Ρε φίλε όμως Immigrant Song ....School of Rock ρε γαμώτη Jack Black .....Μόνο για αυτόν πρέπει να μπει Δεκάδα ...Τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δική μου Δεκάδα

    1. Stairway to Heaven
    2. Whole lotta love
    3. No Quarter
    4. Immigrant Song
    5. Kashmir
    6. The battle of Evermore
    7. Black Dog
    8. The Ocean
    9. Misty Mountain Hop
    10. Communication Breakdown

    ΑπάντησηΔιαγραφή