Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Donnie Darko (2001) Mystery Drama


 Αυτή τη φορά λέω να ασχοληθούμε με κάτι cult, αλλά που πιστεύω ότι πρέπει να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό!
To Donnie Darko δεν είχε βγει στις αίθουσες το 2001. Η φήμη του και το κοινό του δημιουργήθηκαν και αυξήθηκαν από στόμα σε στόμα, μέσω της ενοικίασής του στα video club. Είναι μια από τις πρώτες ταινίες του πασίγνωστου πλέον Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain, Prince of Persia, Prisoners) και η πρώτη και καλύτερη (με έτη φωτός διαφορά από τις υπόλοιπές του) του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Richard Kelly.
Η ταινία διαδραματίζεται στα 80’s με τον ψυχολογικά ασταθή έφηβο Donnie Darko να προσπαθεί να εμποδίσει το τέλος του κόσμου. Επειδή η υπόθεση αφορά σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό ταξίδι στο χρόνο, δεν είναι εύκολο να μπω σε λεπτομέρειες. Μπορώ όμως να πω πολλά για αυτή την ταινία.  Όπως ότι το σημαντικότερο επίτευγμα του Richard Kelly είναι ότι καταφέρνει να ανακατέψει διάφορα κινηματογραφικά είδη και να το κάνει τόσο καλά που αρχίζεις να πιστεύεις ότι πάντα προοριζόταν για να είναι μαζί.
Αυτά (όσο τρελό κι αν ακούγεται) είναι τα μυστηρίου, φαντασίας, μαύρη κωμωδία και εφηβική κομεντί. Δυνατή πρόταση έτσι; Όλα αυτά αναμιγνύονται μεταξύ τους και δίνουν ένα περίφημο κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Σαν αυτά που προσφέρει ο David Lynch και αρέσκεται να παρακολουθεί και ο ίδιος. Να βυθίζεσαι στον κόσμο της ταινίας, δηλαδή, χωρίς απαραίτητα να πεθαίνεις για να μάθεις το τέλος αλλά να νιώθεις ότι είσαι σε ένα όνειρο, σε ένα παράλληλο κινηματογραφικό σύμπαν που το πιο απλό πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να παρακολουθείς και να “ταξιδεύεις”.
Επίσης είναι σίγουρο ότι αν τη δείτε, δυο σκηνές θα τις θυμάστε για πάντα. Την εναρκτήρια σκηνή και την “Mad World” σκηνή. Και στο κάτω κάτω μπορείτε να τη δείτε και από περιέργεια. Δεν είναι πολλές οι ταινίες που έχουν βιντεάκια (!) στο Youtube διερευνώντας και εξηγώντας τις λεπτομέρειες του σεναρίου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου