Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Gloria – Sabbat Matters (2021) Pagan Rock, Psychedelic Rock, Folk

 

Οι Gloria είναι ένα σεξτέτο από την Λυών της Γαλλίας. 60’s ποπ ροκ, γυναικεία φωνητικά, γλυκός ήχος, κάποια αξιομνημόνευτα τραγούδια. 1ο άλμπουμ, eps, περιοδεία.

Δεν γνώριζα τίποτα από τα παραπάνω, τους αγνοούσα. Όλα τα έψαξα εκ των υστέρων, αφού άκουσα το εκπληκτικό 2ο άλμπουμ αυτής της κολεκτίβας, που κυκλοφόρησε τον Μάρτη της χρονιάς που διανύουμε! “Sabbat Matters” και στροφή περίπου 140 μοιρών για τους Γάλλους, που η μουσική τους πλέον μπορεί να περιγραφεί ως paganoccultdreamrock. Δείχνουν ικανοί να ανανεώσουν τον ήχο της/των Jex Thoth που έχουν να φανούν από το 2013, αλλά και των Goat που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη και ασχολούνται με ατομικά project και άλμπουμ με b-sides. Δεν φαίνεται να έχουν τα φόντα για μια καριέρα επιπέδου Ghost, οι οποίοι και αποτελούν άλλη μια σημαντική επιρροή, αλλά διάολε και μόνο το γεγονός ότι αξιώνονται να συγκριθούν μουσικά με τα παραπάνω ονόματα αποτελεί τεράστια επιτυχία. Ο λόγος; ‘Eχουν γράψει υπέροχη, συγκινητικά εθιστική occult rock μουσική. Χίπικη ατμόσφαιρα χωρίς θεατράλε ερμηνείες, Black Sabbath μυσταγωγία χωρίς ούτε ένα Iommικό riff (!), ενώ φέρνουν στο νου εικόνες από ταινίες της Hammer με θυσίες παρθένων χωρίς στην πραγματικότητα να χύνεται ούτε μια σταγόνα αίμα. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός επίσης ότι το όλο αποτέλεσμα θα μπορούσε να περιγραφεί και ως ψυχεδελική/garage pop. Να που όμως οι αρμονίες και τα μελωδικά φωνητικά των τριών κυριών που εναλλάσσονται και μπλέκονται ιδανικά, μου ακούγονται σαν ψαλμωδίες μιας  θρησκευτική κάστας από τα 60’ς όπως η Process Church of the Final Judgment, που μελοποίησαν εξαιρετικά οι Sabbath Assembly στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Beatles κιθαριές, hammond, πολύ hammond, ένα γλυκό rhythm section, ανατολίτικα σημεία, αλλά και πνευστά, έγχορδα ή και φλάουτο όπου χρειάζεται για περισσότερη ατμόσφαιρα. Αλλού λιγάκι πιο heavy, αλλού ξεκάθαρα παιδιά των λουλουδιών, και πάντα με ένα σκοτεινό πέπλο να καλύπτει αυτά τα παιδιά με τα πολύχρωμα ρούχα, το “Sabbat Matters” δεν έχει ούτε ένα περιττό τραγούδι. 

Επιβλητικό το ομώνυμο, αγαπημένο μου το ρυθμικό “Holy Water” με τον απίθανο στίχο “Today I feel alive, today were gonna die” (και έντονη την επιρροή του Σουηδικού φαντάσματος aka Ghost), ενώ το “Space Rocket” είναι πολύ πιο φασαριόζικο, και φέρνει σε Blue Oyster Cult. Στο “Tambourine” το μπάσο σκάβει fuzzaριστά, ενώ σαν ατμόσφαιρα το evilness βαράει κόκκινο, άσχετα με το στιχουργικό περιεχόμενο. Το “Skeletons” είναι παιχνιδιάρικο/χίπικο με το ξυλόφωνο και το κιθαριστικό σόλο να κλέβουν την παράσταση. “You had it all”, αν είναι να ακούσετε μόνο ένα τραγούδι από τους Gloria, ακούστε αυτό. Το “Back in town” είναι ένα Λούνα Παρκ κομμάτι, δεν βρίσκω άλλα λόγια και σίγουρα η πιο happy στιγμή του άλμπουμ. H τριάδα που κλείνει έχει αισιοδοξία (“Dance with Death” – μια synth λιτή σύνθεση), σαγήνη αλά Goat (τουμπερλέκι, fuzzy μπάσο) με το “Night Biting” και ωραία κορύφωση, και το απόλυτο έπος “Global Warning” με οικολογικό αλλά και ανθρώπινο μήνυμα!

Πολύ ψηλά, στα καλύτερα του 2021!

Οι Gloria είναι οι:

Wendy Martinez
Amy Winterbotham
Marie-Louise Bourgeois
Josselin Varengo
Thomas Cortay
Kid Victrola


 

Εταιρία: Outre Disque / Howlin Banana Records

Ημερομηνία: 5.3.2021

Band Fb link: https://www.facebook.com/gloriagirlgroup

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου