Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Savatage – Gutter Ballet (1989) Heavy Metal, Progressive Metal


Ο μεγάλος αδερφός του Βαγγέλη, του φίλου μου στο Λύκειο, άνοιξε τους μουσικούς μου ορίζοντες μέσα σε 2 μόλις απογεύματα. Τότε έμαθα τους Warlord και τους Savatage. Πιο συγκεκριμένα άκουσα “Winter Tears” και “Sirens” αντίστοιχα. Του το χρωστάω για πάντα!
Τους Warlord και τα 14 τότε τραγούδια τους, τα έμαθα άμεσα και αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του soundrack της ζωής μου! Οι Savatage ήταν διαφορετική περίπτωση. Λάτρεψα το “Dungeons are calling”, πωρώθηκα με το “Sirens” και άλλα 2 τραγούδια από το ομώνυμο ντεμπούτο τους, όμως τα “Power of the night” και “Fight for the Rock” (ειδικά αυτό που αποτελεί μια εντελώς ξένη προς το ύφος της μπάντας εμπορική προσέγγιση) μου είχαν αφήσει μέτρια γεύση.
Η μεγάλη επιστροφή για το συγκρότημα έγινε όταν άρχισε να συμμετέχει ο παραγωγός Paul ONeill στο γράψιμο τραγουδιών και το επικό «Hall of the mountain king” (1987) σήμανε με μια νέα εποχή για το συγκρότημα.
Ακόμα και έτσι προετοιμασμένοι δεν ήμασταν για το “Gutter Ballet” του 1989. Οι Savatage έχουν βρει ακριβώς το ύφος τους και είναι σαν με τον Paul ONeill να απελευθερώθηκαν για να καταστήσουν τον κόσμο! Σημαντικό το ότι ο Jon Oliva (φωνητικά, πλήκτρα) παρακολούθησε τότε το μιούζικαλ “Phantom of the Opera” του Andrew Lloyd Webber, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για την συνειδητή αλλαγή ύφους από power metal σε πιο progressive φόρμες, καθώς και σημαντική συμμετοχή του πιάνου στα τραγούδια. Το αποτέλεσμα είναι αριστουργηματικό! 
Of rage and war”, “Shes in love”, “The Unholy”, “Mentally yours”, “Thorazine Shuffle  είναι τα πιο σκληρά κομμάτια με τα παρανοϊκά φωνητικά του Jon και τις τρομερές κιθάρες του αδερφού του Criss (R.I.P. 1993) να είναι υπεράνω κριτικής. Το ομώνυμο «Gutter Ballet” είναι ένα πομπώδες έπος με τρομερό riff, το “Hounds” ότι πιο σκοτεινό και doomy έχουν γράψει, ενώ τα “When the crowds are gone” και “Summers rain” είναι ο ορισμός της Metal Μπαλάντας. Ειδικά το πρώτο που είναι μια εξομολόγηση ενός καλλιτέχνη προς το κοινό του για την ανάγκη να δημιουργεί και να εμφανίζεται στην σκηνή, με αισθαντικές κιθάρες και το πιάνο να δίνει το ρυθμό, είναι μαγεία (το δεύτερο σπαρακτικό μέρος ανατριχίλα). “Wheres the lights, turn them on again!!”. Στο άλμπουμ συμπεριλαμβάνονται ακόμη δύο σημαντικά τραγούδια, τα instrumentalTemptation Revelation” και «Silk and Steel” που αποδεικνύουν πως  πλέον το συγκρότημα είχε αλλάξει ύφος και κατηγορία.
Το “Gutter Ballet” είναι το masterpiece των Savatage, ένα διαμάντι του Heavy Metal!

Εταιρία: Atlantic
 
Ημερομηνία: 1.12.1989

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου