Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Pink Floyd – The Wall (1979) Art Rock, Progressive Rock, Rock Opera


Όταν οι Pink Floyd έπαιζαν για πρώτη φορά σε μεγάλα στάδια κατά την διάρκεια της «In the flesh” περιοδείας, ο Roger Waters δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων Live και την αποξένωση που δημιουργείται μεταξύ συγκροτήματος και κοινού. Τότε συνέλαβε την ιδέα της δημιουργία του “The Wall”, θέλοντας να διηγηθεί την ιστορία του Pink, βασιζόμενος στην δική του ζωή αλλά και του πρώην μέλους Syd Barret, και θέλοντας να περιγράψει την απομόνωση που ο ίδιος επιζητούσε μακριά από το κοινό.
Εν μέσω εντάσεων μεταξύ των μελών (στην συνέχεια κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων απολύθηκε ο Richard Wright και παρέμεινε ως session μουσικός), μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, ο Waters παρουσίασε τον Ιούλιο του 1978 στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος το “Bricks in The Wall αλλά και ένα άλλο ένα έργο που αφορούσε τα όνειρα ενός ανθρώπου κατά την διάρκεια μιας νύχτας. Το συγκρότημα επέλεξε την πρώτη πρόταση. Η δεύτερη έμελε να αποτελέσει το πρώτο solo άλμπουμ του Waters με τίτλο “The Pros and Cons of Hitch Hiking”.
Με την βοήθεια και την επιβολή του παραγωγού Bob Ezrin, κάτι που δεν άρεσε αλλά εντέλει επετράπη, το concept “συμμαζεύτηκε” και με την συνθετική συνδρομή του David Gilmour στα “Comfortably Numb”, “Run Like Hell” και “Young Lust”, οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν. Tο “The Wall”, 11ο άλμπουμ για το συγκρότημα, κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου του 1979.


Αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία (2ο Pink Floyd άλμπουμ σε πωλήσεις ever μετά το “Dark Side of the Moon”) και παραμένει έως σήμερα μια ανυπέρβλητη Ροκ Όπερα!
Ένα τεράστιο concept μουσικό έργο, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Alan Parker, με πρωταγωνιστή τον Bob Geldof ως Pink.
O Pink έχει χάσει τον πατέρα του στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγαλώνοντας θα γελοιοποιηθεί από τους δασκάλους του, θα κακοποιηθεί από την υπερπροστατευτική μητέρα του, και αναπόφευκτα εν μέσω ψυχολογικών προβλημάτων ο γάμος του θα οδηγηθεί σε διάλυση. Έτσι θα απομονωθεί συνειδητά από την κοινωνία, τοποθετώντας κάθε ένα από τα τραύματα του ως "τούβλα στο Τείχος" (bricks in the wall), το οποίο συμβολίζει το κλείσιμο στον εαυτό του. O Pink θα γίνει εντέλει αστέρι της ροκ, του οποίου οι σχέσεις αμαυρώνονται από την απιστία, τη χρήση ναρκωτικών, και τις εκρήξεις βίας. Ενώ ο γάμος του καταρρέει, θα τελειώσει το χτίσιμο του Τείχους του, ολοκληρώνοντας την απομόνωση του. Με την ολοκλήρωση του Τείχους θα ακολουθήσει μια ροκ παραισθησιογόνα συναυλία στην οποία πιστεύει ότι είναι ένας φασίστας δικτάτορας και εμφανίζεται σε συγκέντρωση όμοια με αυτή των Νεοναζί, όπου επιτίθεται στο κοινό για το χρώμα τους, τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις κ.α. Πνιγμένος από τις ενοχές, θα δικάσει τον εαυτό του ώστε να γκρεμίσει το Τείχος, αφήνοντας τον Pink ελεύθερο προς τον έξω κόσμο. 

Ο Pink είμαστε όλοι, ο Pink είναι παντοτινός και με την ιστορία του εκφράζει το Τείχος του καθενός μας. Τα όρια που βάζουμε, τα όρια που μας αναγκάζουν να βάζουμε, η ανάγκη μας για αληθινή επικοινωνία, και εντέλει ότι πρέπει να γκρεμίσουμε για να είμαστε αληθινοί.
40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το “The Wall” παραμένει το κορυφαίο concept Ροκ άλμπουμ, πιο επίκαιρο από ποτέ και απαραίτητο άκουσμα για τους νέους.

Εταιρία: Harvest - Columbia

Ημερομηνία: 30.11.1979


(Πηγές: Wiki)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου