Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Loveless (Nelyubov) (2017) Drama



Όταν ο γιος τους εξαφανιστεί, ένα ζευγάρι που βρίσκεται στην διαδικασία διαζυγίου, θα πρέπει να συνεργαστεί για να τον βρει.
Διαβάζοντας την κεντρική ιδέα του σεναρίου, θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι πρόκειται για μια δραμεντί Αμερικανικής κοπής. Το παιδί έχει χιούμορ, και για να τραβήξει την προσοχή, κρύβεται προσωρινά για να ενώσει τους γονείς του οι οποίοι στην πραγματικότητα έχουν περισσότερα που τους ενώνουν παρά να τους χωρίσουν. Η ζωή είναι ωραία (αυτό ισχύει αλλά όχι όπως σε ταινίες με την Jennifer Lopez) και η οικογένεια θα βγει δυνατή και ενωμένη.
Στην αληθινή ζωή όμως δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα. 

Ο σκηνοθέτης Andrey Zvyagintsev, ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο, με την ταινία του παρουσιάζει τη σκληρή πραγματικότητα, χωρίς καμιά ωραιοποίηση.
Οι γονείς είναι εγωιστές, φιλόδοξοι και πλέον μισιούνται, ξεστομίζοντας αλήθειες που κατάπιναν χρόνια, σε μια κενή σχέση που έχει ολοκληρωτικά διαλυθεί. Οι φωνές και οι αντιδράσεις τους προκαλούν σχεδόν φυσικό πόνο στον θεατή και εφόσον έχουν και οι δυο παράλληλες σχέσεις, θεωρούν το παιδί τους εμπόδιο στην ευτυχία τους. Εκεί, στο πρώτο μέρος της ταινίας, υπάρχει μια σκηνή που με σημάδεψε σαν σινεφίλ αλλά κυρίως σαν γονέα. Ο 12χρονος Alyosha θα εξαφανιστεί και θα οργανωθεί η σχετική επιχείρηση από την αστυνομία και εθελοντές για την εύρεσή του.
Στο “Loveless” δεν θα πάρετε ανάσα. Όχι από την αγωνία, ή τις εκρήξεις ή την “μόδα” των ανούσιων ανατροπών, αλλά από την παρακμή (των ηρώων και της κοινωνίας), την απελπισία που θα βιώσετε, και τις επαναλαμβανόμενες εντάσεις…
Σκηνοθετημένο σαν θρίλερ, με ψυχρά πλάνα και εξαιρετικές ερμηνείες, το “Loveless είναι το καλύτερο δράμα του 2017, με όλη την σημασία της λέξης. Δεν την είδα στην ώρα της οπότε χαίρομαι που εντέλει δεν μου διέφυγε…

8,5 / 10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου