Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Throwback 2014: Nightcrawler (2014) Drama, Thriller



Ο Jake Gyllenhaal μετά και το εντυπωσιακό “Donnie Darko” του 2001, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του. Εμφανίζεται σε απαιτητικούς ρόλους από γνωστούς και ποιοτικούς σκηνοθέτες όπως το “Jarhead” (του Sam Mendes) και το “Zodiac” (του David Fincher), έως και σε επιτυχημένα blockbuster, όπως τα “King of Persia” και “Sourcecode”.
Πρόκειται για μια (πολύ πιο light) εκδοχή του Daniel Day Lewis που πραγματικά τιμάει το επάγγελμα του ηθοποιού και μεταμορφώνεται σε κάθε ταινία (δείτε τον και στο “Prisoners”). Στο ντεμπούτο του σκηνοθέτη Dan Gilroy (σεναριογράφος του “Real Steel” μεταξύ άλλων) θα κάνει την πρώτη του, αδιαπραγμάτευτη οσκαρική ερμηνεία. Και η επιτυχία του είναι διπλή, αφού ερμηνεύει έναν αντιπαθέστατο ήρωα, σίγουρα τον πιο ανήθικο και συμφεροντολόγο της τελευταίας κινηματογραφικής δεκαετίας.
Η δουλειά του Louis Bloom είναι φωτορεπόρτερ-κυνηγός. Είναι αυτός που καταγράφει τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης που συμβαίνουν το βράδυ στην πόλη. Ληστείες, ατυχήματα, που αποτελούν το εντυπωσιακό άνοιγμα των δελτίων ειδήσεων είναι η ειδικότητά του. Για να είσαι καλός σε αυτό το επάγγελμα, πρέπει να είσαι γρήγορος. Πρέπει να είσαι ο πρώτος που θα βρεθεί στο συμβάν για να καταγράψεις όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται τα γεγονότα. Και πρέπει να είσαι σκληρός για να πετύχεις το καλύτερο deal με τους υπεύθυνους παραγωγής στα κανάλια και να πουλήσεις τη δουλειά σου.
Ο Louis Bloom είναι διατεθειμένος να κάνει οτιδήποτε για να είναι ο καλύτερος στη δουλειά του. Δε θα διστάσει πουθενά. Είναι μοναδικός ο τρόπος που χειρίζεται τις καταστάσεις ανάλογα με αυτόν που έχει απέναντί του. Μπορεί να απειλήσει ευθέως, να κοροϊδέψει, να επιτεθεί, να αδιαφορήσει προς όφελός του και να μανιπιουλάρει του πάντες γύρω του.
Είναι αρκετές οι σκηνές που η Nina (Rene Russo) τον παρακολουθεί αποσβολωμένη να περιγράφει τι και πως πρέπει να γίνει. Είναι και σαν να απολαμβάνει τον Jake με τον τρόπο που παίζει και όχι μόνο τον χαρακτήρα του Louis Bloom. Με τον πλέον περιεκτικό τρόπο και παρακολουθώντας έναν σπουδαίο αντιήρωα (ο Jonathan Rhys Meyers που έπαιζε τον Chris Wilton στο Match Point του Woody Allen είναι αρνάκι μπροστά του), ο συγγραφέας/σκηνοθέτης Dan Gilroy μας παρουσιάζει πως δεν ανεβαίνεις στον κόσμο, παρά μόνο πατώντας στη σαπίλα, εξολοθρεύοντας ανταγωνιστές, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των «από πάνω» και εκμεταλλεύοντας και διαφθείροντας τους «από κάτω».

7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου