Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Ο Λαβύρινθος του Πάνα (2006) Drama, Fantasy



1944, Ισπανία. Η 10χρονη Οφηλία μετακομίζει με τη μητέρα της στο στρατιωτικό οχυρό του πατριού της, του αδίστακτου λοχαγού Βιδάλ. Εκεί θα βρεθεί εν μέσω των συγκρούσεων του καθεστώτος Φράνκο και των παρτιζάνων που αντιστέκονται, και θα ανακαλύψει ένα μικρό λαβύρινθο. Φύλακας είναι ένας μυθικός Πάνας ο οποίος και θα της αναθέσει τρεις αποστολές, αφού της αποκαλύψει ότι είναι πριγκίπισσα.
Η κινηματογραφική εμπειρία του Pans Labyrinth, με είχε αφήσει ολοκληρωμένο. Θυμάμαι βγαίνοντας από την αίθουσα να γυρνάω στην γυναίκα μου και να λέω: “Αυτή η ταινία τα είχε όλα. Δεν έλειπε τίποτα…”. Έτσι είναι τα αριστουργήματα και από τα πρώτα λεπτά καταλαβαίνεις ότι δεν είναι τίποτα λιγότερο. Η μικρή Οφηλία εξαναγκάζεται από τη σκληρή πραγματικότητα να βρει διέξοδο και να πλάσει το δικό της παραμύθι. Και αυτό δεν θα είναι ένα παραμύθι της Disney αλλά μια σκοτεινή και ιδιαίτερη δημιουργία. Ο Guillermo Del Toro δημιουργεί με αριστοτεχνικό τρόπο συνεχείς εναλλαγές μεταξύ της σκληρής καθημερινότητας και της ανακούφισης που ζει η Οφηλία όταν μπαίνει στο παραμύθι της. Η δράση είναι παράλληλη και ο θεατής νιώθει ότι μπαίνει όντως σε ένα λαβύρινθο όπου στο φινάλε δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά η κάθαρση.
Η μουσική που ντύνει την ταινία είναι υπέροχη, ουράνια, μαγευτική. Οι ερμηνείες απίστευτες! Το μήνυμα είναι ζήσε το όνειρό σου, αγάπα τη ζωή σε κάθε στιγμή, σε κάθε αναποδιά, δες τα θετικά, πάλεψε με τους φόβους σου και νίκησε!
Η πλοκή του φιλμ είναι συναρπαστική και δεν είναι λίγες οι δυνατές και συγκινητικές σκηνές, της με διαφορά κορυφαίας ταινίας του σπουδαίου Μεξικανού σκηνοθέτη. Αποκορύφωμα το συγκινητικό, γλυκόπικρο φινάλε.
Στον Pans Labyrinth δεν κερδίζει ο Φράνκο, τα μαγικά βασίλεια υπάρχουν και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Με οποιοδήποτε κόστος.
Ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης!

10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου