Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

The Wailing “Goksung” (2016) Horror, Mystery, Thriller




Το “The Wailing” είναι η ταινία που θα φωλιάσει μέσα σας. Με διαφορά το καλύτερο horror του 2016, ήρθε για να πείσει ότι το Κορεάτικο σινεμά αποτελεί μια μοναδική (μέχρι στιγμής) φιλμική σχολή. Ταινία – κατηγορία.
Γνωρίζοντας το έργο του Hong-Jin Na, που συμπεριλαμβάνει το εκπληκτικό ντεμπούτο “The Chaser” (διαβάστε την κριτική εδώ) καθώς και το γκανγκστερικής μυθοπλασίας – πολύ καλό “The yellow sea” έμεινα έκπληκτος με το trailer του “The Wailing”. Πολύ ατμοσφαιρικό, άφηνε υποσχέσεις για μια δυνατή εμπειρία μυστηρίου και τρόμου. Εντέλει το “The Wailing” αποδείχτηκε πολλά παραπάνω…
Ο όχι και τόσο συνεπής και ικανός αστυνομικός Jong-goo ζει με την οικογένειά του στη μικρή πόλη Goksung. Άγρια φονικά και η υποψία ότι κάποια επιδημία έχει “χτυπήσει” την περιοχή, θα δημιουργήσουν πανικό στους κατοίκους. Το ένα περιστατικό διαδέχεται το άλλο και η αστυνομία δεν έχει κανένα στοιχείο για να οδηγηθεί σε συμπεράσματα. Αυτό που ξέρουν αρκετοί αλλά δεν παραδέχεται κανένας είναι ότι όλα ξεκίνησαν με την άφιξη ενός μυστήριου Ιάπωνα, ο οποίος έχει επιλέξει να ζει απομονωμένος στο βουνό. Όλο το πρώτο μέρος διακατέχεται από μια σχεδόν μπουρλέσκ διάθεση χιούμορ, ενώ τα δρώμενα είναι σχεδόν (not!) φρικιαστικά. Η υπέροχη αυτή αντίθεση πάει την ταινία σε άλλο επίπεδο από το ξεκίνημά της! Τουλάχιστον 10 φορές, μεταξύ των οποίων και μια ζόμπι σκηνή ανθολογίας προς τη μέση (κάπως παράταιρη) θα ξεκαρδιστείτε. Ταυτόχρονα θα νιώσετε άβολα γιατί θα αναρωτιέστε αν θα έπρεπε να γελάτε ή να κλαίτε με την εξέλιξη των γεγονότων.
Το κακό θα μπει στο σπίτι του συμπαθέστατου Jong-goo και οι φόβοι του-μας-σας, θα γίνουν πραγματικότητα.
Το “The Wailing” είναι ολόκληρο ένας συμβολισμός. Οι σκηνές καθηλωτικές, η εξέλιξη εφιαλτική. Όλες οι κατά τα άλλα “μικρές” λεπτομέρειες συμβολίζουν κάτι είτε στη Χριστιανική είτε στην Κορεάτικη παράδοση. Ο σαμάνος Il gwang που θα κληθεί να βοηθήσει, αναφέρει στον Jong-goo ότι το κακό που έχει χτυπήσει το χωριό του δεν θα ησυχάσει αν δεν το εξαφανίσει “ολόκληρο”.  Όπως και παρακολουθώντας το “The Chaser” θα πρέπει να κλείσετε στη ντουλάπα τις Αμερικανικές προδιαγραφές στις οποίες έχετε συνηθίσει και να αφεθείτε. Λίγα παραδείγματα για να καταλάβετε τι εννοώ: Δεν υπάρχει ούτε ένα jump scare, αλλά υποβλητική ατμόσφαιρα με σκηνές που σου μένουν. Υπάρχει σκηνή εξορκισμού που σε ένταση και αληθοφάνεια κάνει παρόμοιες σκηνές σε ταινίες της ίδιας θεματολογίας (όπως το Conjuring 2 – τι απογοήτευση…) να φαίνονται σαν ερασιτεχνικό βίντεο Χριστουγεννιάτικης σχολικής παράστασης. Οι πρωταγωνιστές αντιδρούν ως επί των πλείστον ρεαλιστικά, κάνουν λάθη, παίρνουν βιαστικές αποφάσεις. Το μυστήριο είναι ΜΥΣΤΗΡΙΟ και όχι κάποιο σενάριο με ανατροπή (και πέναλτι) στο 90’.
Ο μάγος της άριστα ενορχηστρωμένης αυτής ταινίας είναι ο Hong-Jin Na, ο οποίος πλέον βάζει πολύ ψηλά τον πήχη. Αφού έκανε το κορεάτικο “Seven” (“The Chaser”) τώρα αφήνει ως παρακαταθήκη τον δικό του μεγαλεπήβολο “Εξορκιστή”.
Κλείνοντας, πρέπει να πω ότι φυσικά και δεν είναι τέλεια η ταινία και η παρακολούθησή της θα οδηγήσει πολλούς στην εξεύρεση μειονεκτημάτων και λαθών. Εγώ για παράδειγμα θεωρώ ότι η ταινία είναι μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε σε διάρκεια και είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα βρουν παντελώς περιττή την ζόμπι σκηνή που αναφέρθηκε παραπάνω. Για άλλους ίσως είναι ενοχλητικό ότι υπάρχουν γεγονότα που πρέπει να ερμηνευθούν ή ερωτήματα που για να απαντηθούν απαιτείται η θέασή της και για δεύτερη φορά.
Πολύ “μικροί” λόγοι για να χάστε το εξαιρετικό “The Wailing”.

9,5/10


Δείτε το τρέιλερ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου