Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

La La Land (2016) Musical, Comedy, Drama



Το “La La Land”, το ρομαντικό αυτό μιούζικαλ, σημάδεψε το κινηματογραφικό 2016.
Μια πανδαισία jazz, έντονων χρωμάτων και εκλεκτών πρωταγωνιστών και ερμηνειών.
Γιατί όμως το La La Land ξεχωρίζει και τι έχει να παρουσιάσει που δεν έχει ήδη τραγουδηθεί και χορευτεί;
Η αλήθεια είναι ότι δεν με συγκινούσε καθόλου η ιδέα ενός παραδοσιακού μιούζικαλ εν έτει 2016. Ο μόνος λόγος που είδα και εντέλει θεωρώ την ταινία μια υπέροχη εμπειρία, είναι ο Damien Chazelle (“Whiplash”). Σε καμιά περίπτωση για το σενάριό του που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ρομαντικό παραμύθι έρωτα και καλλιτεχνικής δημιουργικότητας με ιδιαίτερα αναμενόμενη εξέλιξη. Η σκηνοθεσία του όμως είναι εξωπραγματικά μαγική! Κλέβει (και καλά κάνει), κόβει από εδώ, ράβει από εκεί, και εντέλει επαναεφεύρει το μιούζικαλ με την εξαιρετική μουσική του μόνιμου συνεργάτη του Justin Hurwitz. Ενέργεια, πάθος, ζωντάνια και η τεράστια αγάπη του για την μουσική και τις Τέχνες γενικότερα είναι οι κινητήριες δυνάμεις του νεαρού σκηνοθέτη. Οι λήψεις του, οι τοποθεσίες, οι χορογραφίες είναι πλημμυρισμένα από αγάπη. Την δικιά του αγάπη για αυτό που κάνει. Πρέπει να λατρεύει να κάνει ταινίες.
Βέβαια όλα αυτά για πολλούς είναι δευτερεύοντα και οι αρνητικές κριτικές και σχόλια (μειοψηφία βέβαια) πλημμύρισαν το διαδίκτυο. Οι πρωταγωνιστές είναι μέτριοι χορευτές, έχουν μέτριες φωνές (η Emma Stone είναι και λίγο ψευδούλα), δεν μπορούν να συγκριθούν με τους μεγάλους πρωταγωνιστές του παρελθόντος και ότι ο Chazelle χρησιμοποιεί όλα τα κλισέ μιας ρομαντικής κομεντί. Είναι όλα αλήθεια. Το θέμα είναι τελικά τι επιλέγεις να δεις και πόσο αφήνεσαι όταν παρακολουθείς μια ταινία.
Εγώ είδα μια εκθαμβωτική δημιουργία, το αντίθετο του “hot”, χωρίς νοσταλγική διάθεση, που ενώ έχουν περάσει μήνες, ακόμα τραγουδάω: “The rat tat tat in my heart, think I want it to stay”.
Μου αρκεί.

8/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου