Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Heavy Feather – Mountain of Sugar (2021) Blues Rock, Hard rock

 


Η Σουηδική τετράδα έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια της στο χώρο του retro – blues rock με το ντεμπούτο “Débris & Rubble”, ήδη από το 2019. Επιστροφή, ακριβώς 2 χρόνια μετά με το “Mountain of Sugar” και πλέον περνάνε στην κατηγορία υπολογίσιμες και βάλε δυνάμεις του blues rock, ενώ η νέα τους κυκλοφορία αποτελεί ένα κλασσικό άλμπουμ του είδους, που αξίζει να αναφέρεται μαζί με το ντεμπούτο των Blues Pills (2014).
Η blues rock προσέγγιση τους, αποτελεί ένα αμάλγαμα των εξής επιρροών: Bad Company, Free, Lynyrd Skynyrd, Cream. Όλα τα παραπάνω τεράστια ονόματα είναι η δημιουργική βάση, και οι Heavy Feather δεν μιμούνται ούτε στο ελάχιστο! Δεν αναμασούν, δεν καπηλεύονται. Εδώ υπάρχει ταλέντο, και απίστευτα πιασάρικες συνθέσεις! Η παραγωγή είναι πολύ πιο retro από την κάπως καθαρή του ντεμπούτου τους, και συμβάλλει στην αίσθηση ότι βρισκόμαστε στα τέλη των ΄60s, το πολύ αρχές ’70s.
Το “30 days” αποτελεί το δυναμικό ξεκίνημα και γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η σύνθεση παρουσιάζει μια μπάντα που είναι δεμένη και όλα τα μέλη προσφέρουν τα μέγιστα. Το χαρακτηριστικό μελαγχολικό χαμήλωμα του τόνου που κάνει η Lisa, το οποίο έχω ακούσει μόνο από την Laura Marling και τον τεράστιο Rory Gallagher, θα κάνει εδώ δειλά την εμφάνιση του, ενώ θα είναι ακόμα περισσότερο αντιληπτό στο εξαιρετικό και στρατηγικά τοποθετημένο “Bright in my mind”! H εισαγωγή του μου θύμισε έντονα το επίσης 2ο κομμάτι του ντεμπούτου των Blues Pills (Ain’t no change”)! Το “Love will come easy”, έχει μια ονειρική folk-southern διάθεση που θα έκανε τους προαναφερθέντες άρχοντες του Νότου υπερήφανους. Το ομώνυμο “Mountain of Sugar” είναι ένας σύντομος ροκ δυναμίτης βασισμένος σε ένα τεράστιο AC/DC riff, με τα soulfoul φωνητικά της Lisa και την φυσαρμόνικα να του προσδίδουν συναυλιακό αέρα! Ρεφραινάρα! Άλλο ένα χαρακτηριστικό της μπάντας, το cowbell θα εμφανιστεί στο Hard – ροκίζoν και πάλι southern “Too many times”. Το “Let it shine” είναι μια πανέμορφη μπαλάντα από αυτές που δεν γράφονται πια, ενώ το “Come we can go” ( εισαγωγή με cowbell), θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα split με τους συμπατριώτες τους Lykantropi!


Sometimes I feel” με υπέροχο κιθαριστικό σόλο στο φινάλε , “Lovely, lovely, lovely” άλλη μια μπαλάντα και τα καλύτερα φωνητικά του άλμπουμ. Το άλμπουμ κλείνει με ποικιλία, όπως και ήταν σε όλη την διαδρομή του. “Rubble & Debris” περιλαμβάνοντας συμπυκνωμένη όλη την μαγκιά του άλμπουμ, και “Asking in need” με κιθάρα folk Zeppelin αναπόλησης, που θα οδηγηθεί σε ένα slide κρεσέντο….
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο rhythm section που προσφέρει σε μεγάλο βαθμό στο τελικό αποτέλεσμα, είτε μελωδικά είτε πιο δυναμικά, αναλόγως την σύνθεση, ενώ τα backing vocals κιθαρίστα και μπασίστα είναι απoλύτως ταιριαστά!
Καλλιτεχνικά ψηλά και με ψυχή το 2ο άλμπουμ των Σουηδών retro rockers, είναι από αυτά που καθορίζουν την ουσία μιας μπάντας και το μέλλον της. Για τους Heavy Feather προδιαγράφεται λαμπρό!
Οι Heavy Feather είναι οι:

Lisa Lystam - Vocals.

Matte Gustavsson - Guitars.

Morgan Korsmoe - Bass.

Ola Göransson - Drums.


 

Εταιρία: The Sign Records

Ημερομηνία: 9.4.2021

Band Fb link: https://www.facebook.com/HeavyFeatherRock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου