Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Holy Monitor x The Steams @ Romantso 4.10.2019


Το Romatso γέμισε το βράδυ της Παρασκευής για ένα event που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Οι The Steams και οι Holy Monitor, πέραν του ότι μοιράζονται κοινό μπασίστα τον Άλεξ Μπόλπαση, είναι δύο συγκροτήματα σε τρομερή φόρμα και με μεγάλο δημιουργικό οίστρο. Οι Holy Monitor με τα “I” και “ΙΙ” να κυκλοφορούν το 2017 και 2018 αντίστοιχα (έχουν προηγηθεί και 2 EP αν δεν κάνω λάθος), πήγαν την νεοψυχεδέλεια σε άλλο επίπεδο στην Ελλάδα, με ένα εμμονικά επαναλαμβανόμενο rhythm section, garage πλήκτρα, χαρακτηριστικές μελωδίες στις δύο κιθάρες, και υπνωτιστικά φωνητικά! Όσο για τους The Steams, τα έχουμε πει αρκετές φορές (και δεν θα βαρεθώ ποτέ), είναι ότι πιο δυναμικό και ενδιαφέρον υπάρχει αυτή την στιγμή στο χώρο του heavy psych rock!
Αφού απολαύσαμε μια ντουζίνα ρετρό οθόνες υπολογιστών (Commodore, Amstrad κτλ…) και κάποια laptop βαλίτσες (!) από τις αρχές των 80’s στο ζεστό χώρο του μπαρ, μεταφερθήκαμε έξω όπου τα τζάμια του live χώρου έτριζαν από το soundcheck των The Steams
Γύρω στις 22:10 οι Πάνος Δημητρόπουλος, Ανδρέας Κοκοβίκας, Gustav Penka και Άλεξ Μπόλπασης, ανέβηκαν στην σκηνή για να ξεκινήσουν όπως συνηθίζουν με το “Black Sand” από το “Wild Ferment” άλμπουμ τους. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα ο ήχος ήταν κρυστάλλινος και η απόδοση της μπάντας από άλλον πλανήτη. Πιο δεμένοι από ποτέ, οι The Steams για την επόμενη μια ώρα έπαιξαν ολόκληρη την δισκογραφία τους με περίσσιο κέφι και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό! Το «Wild Ferment” έχει διαγράψει μια καταπληκτική πορεία και πλέον κάθε κομμάτι του αγαπιέται και τραγουδιέται από τους fan. Αυτό ακριβώς όμως κάνει και η μπάντα! Λατρεύει αυτό που κάνει και υποστηρίζει το υλικό με άκρως δυναμική παρουσία στην σκηνή, και παίζοντας τα τραγούδια με μια ορμή που όσο περνάει ο καιρός μου γίνεται όλο και πιο απαραίτητη, σε σχέση με το άλμπουμ. Εδώ ο Ανδρέας στην κυριολεξία χορεύει το solo του “Amdajitr (The Odyssey of Young)”, ο Gustav παίζει τύμπανα όρθιος στο αγαπημένο “Ever Lasting”, και δεν χάνεται νότα. Διάολε, κάθε φορά γίνεται ένα πάρτι ροκ ποιότητας που με κάνει να μην χορταίνω! Θα ήθελα και δεύτερη φορά το “The Drought”, και το “Perfect Storms From Afar” να παίζεται 10 λεπτά (το οποίο και μας διέλυσε…). 

Στο “The Harvest” μπύρες χυθήκανε, χέρια υψώθηκαν, και ένα μίνι πιτ προκάλεσε κακό χαμό! “Exploding Sun, Oh let me glow”! Ώπα λέω στον Κώστα, δεν θα φύγουν χωρίς “Ephemeral Joys”, όπως και έγινε. Με μια μικρή ξεσηκωτική αλλαγή αλλαγή στα τύμπανα στο “Shes the one from the sun to the moon glow”, ήταν η κατάλληλη αφορμή για τον κόσμο να χτυπήσει ρυθμικά παλαμάκια και για άλλη μια φορά να χορέψει ξέφρενα. Άλλη μια εκστατική εμφάνιση από τους The Steams είχε φτάσει στο τέλος, όμως στα “Μπολπάσια” όπως χαρακτήρισε ο Πάνος το event (μιας και ο Άλεξ Μπόλπασης θα παρέμενε στην σκηνή και στην συνέχεια), θα ακολουθούσαν οι Holy Monitor.

Η μουσική των Holy Monitor θα μπορούσε να είναι soundrack σε κάποια scifi σειρά από τα 70’s. Eύκολα. Αντλώντας επιρροές από την ψυχεδέλεια των ’60s, το garage (Fuzztones?), ακόμη και τους Pink Floyd θα τολμήσω να πω, η πεντάδα χτίζει μια καταπληκτική space ατμόσφαιρα, με τα πλήκτρα να υποστηρίζουν επαναλαμβανόμενους, συνήθως αρκετά γρήγορους ρυθμούς, στους οποίους δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Παρασύρεσαι στους Kraut rock ρυθμούς τους, ενώ τα ρομποτικά (!) φωνητικά προσθέτουν πόντους στην space κατάσταση που δημιουργούν! Σαν μια καλοκουρδισμένη ροκ μηχανή απέδωσαν  τραγούδια από τα 2 άλμπουμ τους, και διαπίστωσα με τα αυτιά μου ότι τα “Golden Light” και “Animal Heart” είναι Τ ε ρ ά σ τ ι α. Φαζαριστές κιθάρες, αισθησιακά χορευτικοί ρυθμοί, κάποια πιο doomy περάσματα, από την αρχή κάθε τραγουδιού “μπαίνεις” εύκολα στην φάση και δεν μπορείς να μείνεις ακίνητος! Το κοινό για άλλη μια φορά συμμετείχε ενεργά, και πέρασε υπέροχα. Α ναι και το "Αφροδίτη"- τραγούδι εξάρτηση! Οι Holy Monitor είναι το μέλλον για την Ελληνική νεοψυχεδέλεια και εάν βγει “III” το 2020 κάτι μου λέει ότι θα είναι και το καλύτερο τους. 
Εξαιρετική βραδιά, σε ένα χώρο που με σωστό κλιματισμό/εξαερισμό και πολύ καλό ήχο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από γνωστά μεγαλύτερα venues.
Τέτοια double bill καλό είναι να γίνονται συχνότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου