Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

The Lift (1983) Horror, drama


Σκηνοθεσία: Dick Maas

Σενάριο: Dick Maas

Πρωταγωνιστούν: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum

Διάρκεια: 1h 35m


Ένα ασανσέρ θα ξεκινήσει να λειτουργεί αυτόνομα και να προκαλεί θανάτους! Τι κρύβεται πίσω από τον ανελκυστήρα-δολοφόνο; Ο Felix, τεχνικός της κατασκευάστριας εταιρίας, θα κληθεί να ελέγξει το θέμα και θα ανακαλύψει πολλά περισσότερα από μια απλή βλάβη. Ανθρώπινο λάθος ή υπερφυσικές δυνάμεις;
Το “De Lift” είναι ένα obscure b-movie από την Ολλανδία το οποίο αρνιόμουν πεισματικά να παρακολουθήσω στα 80’s, που το video club της γειτονιάς μου είχε γίνει το δεύτερο σπίτι μου. Τι να φοβηθώ αναρωτιόμουν. Μα το ασανσέρ ρε παιδιά; Υπήρχε τεράστια ποικιλία τρομακτικών ταινιών και θεματολογίας (zombie, slasher, gialli και τόσα άλλα…) και δεν ήμουν σε θέση τότε να εκτιμήσω/καταλάβω ότι είχα δει παρόμοιες ταινίες και τις είχα και πολύ ψηλά. Το “Christine” του John Carpenter και το “Maximum Overdrive” σε σενάριο/σκηνοθεσία του Stephen King. Δεν θα ισχυριστώ ότι είναι του ιδίου επιπέδου, ούτε ότι μπορεί να συγκριθεί η σκηνοθετική προσέγγιση του Carpenter που τότε ήταν σε τρελή φόρμα, αλλά η κεντρική ιδέα αυτονόμησης μιας μηχανής είναι κοινή. Τι κρύβεται πίσω από αυτή θα το ανακαλύψετε παρακολουθώντας την.
Ως b-movie έχει χαμηλό budget, αλλά στα χέρια του Dick Maas αξιοποιείται ιδανικά. Όταν δεν έχεις λεφτά, άρα λίγα εφέ, πρέπει να επενδύσεις στην ατμόσφαιρα και το σασπένς και ο Dick Maas τα καταφέρνει περίφημα και στους δύο τομείς, με σκοτεινή φωτογραφία, πλάνα ακριβείας, σκηνές ανθολογίες (όπως αυτή με το κοριτσάκι του εξωφύλλου) και παράξενο soundrack. Ωστόσο σεναριακές αφέλειες και υπερβολές υπάρχουν αρκετές, ενώ πολλές φορές οι διάλογοι είναι μεγαλύτεροι από ότι πρέπει με αποτέλεσμα να ακούγονται διάφορα κουφά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αφαιρούν πόντους από το τελικό αποτέλεσμα. 

Ε ναι λοιπόν, να το φοβάστε το ασανσέρ! Όπως προφητικά (βλ.The Matrix) αναφέρεται στην αρχή της ταινίας: “These damn machines will be the death of us all some day”!

6,5/10


(Πηγές: Wiki, Imdb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου