Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

On Body and Soul (2017) Drama, Romance



Σκηνοθεσία: Ildikó Enyedi

Σενάριο: Ildikó Enyedi

Πρωταγωνιστούν: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider κ.α.

Διάρκεια: 1h 56m
Ο Endre και η Mária εργάζονται σε σφαγείο. Όταν θα ανακαλύψουν ότι μοιράζονται το ίδιο όνειρο ως ελάφια (!), θα προσπαθήσουν να ερωτευθούν στην κανονική τους ζωή. Πόσο εύκολο όμως είναι κάτι τέτοιο;
Ο Endre και η Mária δεν είναι κοινωνικά αποδεκτοί χαρακτήρες. Ειδικά η νεοπροσληφθείσα στον ποιοτικό έλεγχο του σφαγείου Mária είναι ο ορισμός του αντικοινωνικού ατόμου. Δεν χαμογελάει, παρουσιάζει γενικότερη έλλειψη συναισθημάτων (ειδικότερα χαράς, ευχαρίστησης) και έχει σοβαρό πρόβλημα με την φυσική επαφή. Ο ερχομός της στο εργοστάσιο θα προκαλέσει τις ανάλογες αντιδράσεις και συμπεριφορές και η ίδια δεν είναι σε θέση να αλλάξει και το παραμικρό πάνω της, για να γίνει πιο συμπαθητική, εφόσον δεν την ενδιαφέρει.
Ο Endre από την άλλη, με το παράλυτο χέρι, είναι κλειστός άνθρωπος, αφοπλιστικά ειλικρινής προς όλους και (ίσως) προκαλεί πιο εύκολα τη συμπάθεια του θεατή. Είναι σαν ένας χαρακτήρας ήρεμης δύναμης που μπορεί να διαχειριστεί ποικίλα θέματα και προβλήματα, όμως είναι και αυτός ανέλπιστα μόνος.
Οι σκηνές που αφορούν τους δυο αυτούς ιδιαίτερους ανθρώπους και την γνωριμία τους, διακόπτονται από εντυπωσιακές εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς ενός χιονισμένου δάσους και της συνεύρεσης ενός αρσενικού και ενός θηλυκού ελαφιού. Είναι οι ίδιοι, και μόλις συνειδητοποιήσουν ότι μοιράζονται το ίδιο όνειρο, κάτι πρέπει να κάνουν για αυτό.
Η ταινία έχει άφθονες στιγμές αμηχανίας που προκαλούν γέλιο (ακόμη και στο εξαιρετικό φινάλε), υπέροχες ερμηνείες από τους δυο πρωταγωνιστές και γενικότερα μια τρυφερότητα και μια ανθρώπινη προσέγγιση του έρωτα ως η υπέρτατη ανάγκη!
Από τις καλύτερες ταινίες του 2017, με συγκίνησε και με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι συμπρωταγωνιστούν playmobil, καθώς και ότι ακούγεται το «What he wrote” της Laura Marling

7,5/10

 
(Πηγές: Imdb, Wiki)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου