Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

80s Classics: The Burning (1981) Horror, Thriller


Σκηνοθεσία: Tony Maylam

Πρωταγωνιστούν: Brian Matthews, Leah Ayres, Brian Backer, κ.α.

Διάρκεια: 1h:31’


Πολλές φορές οι μεταφράσεις ταινιών από τους Έλληνες διανομείς προκαλούν γέλιο ή είναι παντελώς αποτυχημένες (βλ. “Black Christmas” = “Φόνοι στο Παρθεναγωγείο “ - 1974).
Στην περίπτωση του “The Burning” είναι απολύτως ακριβής: “Ο μανιακός με την ψαλίδα”. Συνδυάζοντας τους δυο τίτλους έχετε το απλούστατο σενάριο αυτού του καλού 80’s slasher. Μια αποτυχημένη φάρσα στον επιστάτη κατασκήνωσης, τον Cropsy, θα του προκαλέσει φρικτά εγκαύματα. Θα επιστρέψει για εκδίκηση χρησιμοποιώντας την κηπουρική του ψαλίδα!
Στα πρώτα 45 λεπτά δεν συμβαίνουν και πολλά πράγματα από πλευράς φονικών, περιλαμβάνονται όμως φοβερά θολά πλάνα από την οπτική του δολοφόνου και δημιουργείται κλίμα (ο δολοφόνος παρακολουθεί συνεχώς την κατασκήνωση ενώ εμείς βλέπουμε φιλίες, έχθρες και ερωτικά σκιρτήματα μεταξύ εφήβων).
Θα ακολουθήσουν βίαιες σκηνές φόνων, που συσσωρεύονται στο τελευταίο μέρος. Ιδιαίτερα σκληρή και ρεαλιστική είναι μια ομαδική σφαγή νεαρών σε βάρκα, ενώ η εικόνα σήμα κατατεθέν της μαυροφορεμένης φιγούρας να κραδαίνει την ψαλίδα, είναι πολύ τρομακτική! Όλα τα κλισέ των slasher φιλμς είναι εδώ, όπως αναμενόμενη και η εξέλιξη – αποκάλυψη του φινάλε. Παρόλ’ αυτά το τελευταίο πλάνο καθώς και η ατάκα είναι ανατριχιαστικά!
Αξίζει να αναφέρουμε κάποια trivia (πηγή IMDB).
·       Το make up του Cropsy και τα special effects, επιμελήθηκε ο θεούλης του είδους Tom Savini.
·        Απέρριψε πρόταση για το Friday the 13th No 2, και εντέλει με μόνο 3 μέρες στη διάθεσή του, δεν έμεινε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της μάσκας του δολοφόνου.
·         Πρώτη παραγωγή (και σενάριο) για τον πολύ Harvey Weinstein.
·         Κινηματογραφικό ντεμπούτο των Holly Hunter, Jason Alexander και Fisher Stevens.
Ιστορικό slasher που “μετράει” ακόμα και σήμερα.

6,5/10


(Πηγές: Imdb, Wiki)

Δείτε το τρέιλερ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου