Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Her (2013) Romance Drama Sci-fi


Ο σκηνοθέτης Spike Jonze του “Being John  Malcovich” είχε απογοητεύσει με το “Where the wild things are” του 2009. Αντί για ονειρική παιδική περιπέτεια, η ταινία ήταν μια σοβαρή ιστορία ενηλικίωσης, χωρίς χιούμορ και χρώμα. Ένα δράμα ουσιαστικά που εκτιμήθηκε από μια μικρή μερίδα θεατών. Εγώ δεν ήμουν από αυτούς, αλλά όταν πληροφορήθηκα ότι στην νέα ταινία του θα πρωταγωνιστεί ο ερμηνευτικός κολοσσός Joaquin Phoenix και η Scarlett Johansson με την φωνή της (!), αποφάσισα να του δώσω άλλη μια ευκαιρία. Και δεν το μετάνιωσα αφού το ‘Her” είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του ’13, αν όχι η καλύτερη. Όσο συναίσθημα απουσίαζε από το “Where the wild things are” είναι επιτέλους εδώ!
Ο Theodore είναι συγγραφέας γραμμάτων σε web εταιρεία. Η φύση της δουλειάς του είναι ιδιαίτερα συγκινητική και γεμάτη συναισθήματα. Τα γράμματα είναι ερωτικά, ευχετήρια, χωρισμού, οτιδήποτε χρειάζεται ο πελάτης. Και όμως στην προσωπική του ζωή ο Theodore είναι μόνος, άδειος από συναισθήματα και απελπισμένος. Έχει χωρίσει με την γυναίκα του, και είναι πλέον μια μελαγχολική φιγούρα σε μια όχι και τόσο μακρινή κοινωνία όπου η τεχνολογία έχει κάνει απίστευτη πρόοδο. Έτσι λοιπόν θα γνωρίσει την Samantha , ένα λειτουργικό σύστημα με την φωνή της Scarlett Johansson. Η σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους  είναι το αντικείμενο της ταινίας που διαρκεί περίπου 2 ώρες. Αν σας ακούγεται κουραστικό, φανταστείτε πόσο καλό είναι το σενάριο και τι ερμηνεία δίνει ο Joaquin Phoenix . Και όχι μόνο. Η Scarlet Johansson «παίζει» υπέροχα με την φωνή της. Αισθησιακά σαν ερωμένη, αλλά κυρίως παιχνιδιάρικα αφού δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Στην ταινία εμφανίζεται και η σταθερή αξία που λέγεται Amy Adams.
Αυτό που έχουμε εδώ λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο από μια εξαιρετική ρομαντική κομεντί επιστημονικής φαντασίας που κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να χάσετε.
Είναι πολύ πιθανό στις καταστάσεις που προκύπτουν μεταξύ του Theodore και της Samantha να βρείτε ένα κομμάτι του εαυτού σας. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Είναι όμως πιθανό.

ΥΓ: Για άλλη μια εξωπραγματική ερμηνεία του Joaquin Phoenix , σε εντελώς διαφορετικό ύφος, δείτε και το “Two Lovers” που υποτίθεται ότι θα ήταν και η τελευταία του ταινία σαν ηθοποιός το 2008. Ευτυχώς δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου