Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Crazy Horse part 1



Η Crazy Horse ή απλώς Crazy στο Χαλάνδρι, ήταν ένα θρυλικό rock club. Μάζευε πολύ κόσμο, μετά και το κλείσιμο της μυθικής Ombre και με γαλούχησε στα rock μουσικά ακούσματα.
Αυλή, είσοδος, προθάλαμος και μετά διάδρομος. Στα δεξιά μου το μπαρ και στα αριστερά τα τραπεζάκια (λίγο υπερυψωμένα). Τέρμα δεξιά η ΠΙΣΤΑ. Καθρέπτης και οι θαμώνες να λικνίζονται ή να χτυπιούνται απέναντι από το είδωλό τους. Φαντάζει ξεπερασμένο, ρετρό… δεν ξέρω. Ίσως... Της οφείλω πολλά όμως. Πολλά Παρασκευοσάββατα, πολλή μπύρα, καλές παρέες και πάνω απ’ όλα καλή μουσική. Τι κι αν ήμασταν οι ίδιες φάτσες, τι κι αν δεν υπήρχαν φράγκα για ταξί, τι κι αν ήσουν κουρασμένος από τη δουλειά. Τα τραγούδια, 10 από τα οποία βρίσκονται παρακάτω, σε αποζημίωναν. Μια μικρή επιλογή από τις αναμνήσεις μου. Πιστεύω να σας αρέσει αυτή η πρώτη “Λίστα Διαμάντι” με τραγούδια από την Crazy. Την αφιερώνω στους Σπύρο, Νάσο και Σπύρο που μαζί “τιμήσαμε” την Crazy άπειρες φορές.

1. Uriah Heep – Sunrise 1972 (The Magician’s Birthday)
Μοναδική επική ροκ μπαλάντα που πάντα έπαιζε στην αρχή του προγράμματος. Χορεύεται κουνώντας το κεφάλι αριστερά-δεξιά (με μαλλί ή χωρίς) και με κλειστά τα μάτια. Τα πόδια σταθερά στο έδαφος!


2.  Edgar Broughton Band – The Birth 1971 (Edgar Broughton Band) 
Από το 3ο ομώνυμο και πιο γνωστό άλμπουμ των Edgar Broughton Band, φυσικά έπαιζε το “Evening over rooftops”. Πολύ συχνά όμως έπαιζε και το ξεσαλωτικό The Birth. Χορεύεται όπως να ’ναι  και όπως νιώθει ο καθένας (σίγουρα κουνάμε χέρια πάνω κάτω).


3. Pavlov’s Dog – Song Dance 1975 (Pampered Menial)
Ο συγκεκριμένος δίσκος αλλά και η συγκεκριμένη μπάντα έχουν λατρευτεί στην Ελλάδα όσο λίγα. Το “Julia” δε, το παίζουν ακόμη και σήμερα και τα πιο mainstream ραδιόφωνα. Το “Song Dane” όμως το έπαιζε η Crazy και γινόταν πανικός. Τι φωνή! Χορεύεται… δεν ξέρω πως χορεύεται…


4. Fleetwood MacThe Chain 1977 (Rumours)
Ένα υπέροχο κομμάτι από τους Fleetwood Mac, με όλο το συγκρότημα και ειδικότερα τον μπασίστα (τι αλλαγή είναι αυτή) να βρίσκονται σε οργασμό. Χορεύεται στην αρχή τραγουδώντας το και στη συνέχεια παίζοντας air guitar! Listen to the wind blow, watch the sun rise.

 
5.  Aphrodite’s Child – Four Horsemen 1972 (666)
Το album είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ως ένα από τα πιο σημαντικά πονήματα ψυχεδελικής ροκ. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι από τα πιο ευκολοάκουστα στο άλμπουμ και απ’ όσο γνωρίζω εγώ είναι και το σήμα κατατεθέν της μπάντας. Το απολαύσαμε όταν το έπαιξαν ζωντανά οι The Devils Blood στο Κύτταρο. Ψαρωτικός Demis Roussos, φοβερές κιθάρες κι ένα τέλειο ρεφραίν. Χορεύεται χίπικα.


 6. Paice Ashton Lord - Ghost Story 1977 (Malice in Wonderland)
Ένα μόνο album έκαναν οι κύριοι με το συγκεκριμένο κομμάτι να ξεχωρίζει με διαφορά. Ένα δυνατό ρυθμικό κομμάτι που χορεύεται και πάλι χίπικα.


7. Thin Lizzy – Don’t believe a word 1976 (Johnny The Fox)
Έχω ένα (λέμε τώρα) κόλλημα. Προτιμώ ένα ροκ τραγούδι να έχει διάρκεια άνω των 4 λεπτών και ακόμη καλύτερα και των 5. Δεν με χαλάνε τα μικρά 3λετα, εξάλλου θρυλικά γνωστά τραγούδια έχουν πολύ μικρή διάρκεια. Μου αρέσει όταν υπάρχει έμπνευση ένα τραγούδι να είναι πιο ολοκληρωμένο. Ε λοιπόν το Dont believe a word διαρκεί 2:18. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην το βάλει. Φοβερός δίσκος παρεμπιπτόντως. Χορεύεται με το κεφάλι πάνω κάτω (και αριστερά δεξιά) παίζοντας κιθάρα.


8. ZZ top – Just Got Paid 1972 (Rio Grande Mud)
Southern κομματάρα, από αυτές που έγραφαν στα 70’s οι ZZ TOP. Χορεύεται καουμπόικα με τους αντίχειρες στις τσέπες του τζην – καμπάνα, και χοροπηδάμε γύρω γύρω. Το solo 1:32 έως 3:15 είναι απίστευτο, ενώ  μετράει πολύ και στο φινάλε.


9. Rory Gallagher – Bad Penny 1979 (Top Priority)
Ύμνος από το υπέροχο Top Priority. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά για τον Gallagher, ούτε για το κομμάτι χρειάζονται περαιτέρω σχόλια. Απλά νιώθεται…


10. CreamWhite room 1968 (Wheels of fire)
Έπος. Θρυλικό και διαχρονικό κομμάτι που άφησα επίτηδες για το τέλος. Το σχόλιό μου είναι GO OLD SCHOOL. Δώστε ευκαιρία στα παλιά κομμάτια (για τους νέους) και θυμηθείτε τα για να μην γκρινιάζετε (για τους παλιούς).



9 σχόλια:

  1. Ti mou thimises file !!!!! Crazy, xaladri , eimoyn akomi kai stin teleftea vradia poy eklise.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά πηγαίναμε στην Renegade αλλά δεν ήταν ποτέ το ίδιο.
    Θα ακολουθήσει σχετικά σύντομα και δεύτερο μέρος με Motorhead, Lynyrd Skynyrd κτλ.
    Stay heavy μαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιός θα μου θυμίσει τα τσοπεραδικα τραγούδια του Crazy;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ιωαάννη. Canned Heat- On the road again/Rolling and tumbling, Ten Years after - Good morning little schoolgirl,ZZ TOP - Just got paid (ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ!).....Αυτά θυμάμαι για την ώρα...Κάποιο άλλο;

      Διαγραφή
  4. τι ειπες τωρα ρε φιλε.... μεγαλο κομματι της ζωης μου εκει μεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Τρία χρόνια, σχεδόν κάθε Παρασκευή και Σάββατο (17-19 ετών!) και μετά πιο αραιά....Ναι μεγάλο κομμάτι.Όμορφο.

      Διαγραφή
  5. Δεν σας κρύβω ότι συγκινήθηκα λίγο γιατί απλά ανεβάζω άρθρα στο γρήγορο και δεν είχα δει τα σχόλια σας,...tragic.....Όπως και να χει το δεύτερο μέρος είναι έτοιμο και θα ανέβει Γενάρη 2017!!!Crazy!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Magkes μπειτε στην ομαδα του face και γραψτε θα χαρουν πολλοί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα , τα έχω ανεβάσει στην ομάδα στο fb , και ετοιμάζω τρίτο μέρος!

      Διαγραφή