Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Parasite (2019) Comedy, Drama, Thriller


Σκηνοθεσία: Bong Joon Ho

Σενάριο: Han Jin Won, Bong Joon Ho

Παίζουν: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, κ.α.

Διάρκεια: 2h:12m  


Η οικογένεια του Ki-Taek είναι άνεργη και πάμπτωχη. Όταν ο γιος του, Kim, αναλάβει χρέη καθηγητή Αγγλικών στην μικρή κόρη της εύπορης οικογένειας των Park, θα δημιουργηθεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την απασχόληση και των τεσσάρων μελών της οικογένειας.
Στην φιλμογραφία του Joon-ho Bong είναι σχεδόν πάντα εμφανής η διάθεση του να παρουσιάσει τις έντονες κοινωνικές ανισότητες που ζούμε στον πλανήτη σε συνθήκες ολοκληρωτικής επικράτησης του καπιταλισμού. Αναπόσπαστο κομμάτι του ύφους του αποτελεί και το χιούμορ, ακόμη και στο σκοτεινό και έντονο “Memories of a murder” του 2003. 

Το “Parasite” είναι η κορυφαία του στιγμή, καταφέρνει να “περάσει” στο κοινό με μοναδικό και ευθύ τρόπο το έντονο κοινωνικό/ταξικό του μήνυμα, ενώ όντας αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο, συνδυάζει σχεδόν όλα τα κινηματογραφικά είδη. Κωμωδία, δράμα, μυστηρίου, romance, θρίλερ, τρόμου, μέσα στα 132 του λεπτά, το “Parasite” τα περιέχει όλα, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την βασική του πρόθεση. Να αναδείξει το μέγεθος του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, το οποίο συνεχώς μεγαλώνει!
Για να το πετύχει χρησιμοποιεί ένα καταπληκτικό σενάριο, ίσως και το καλύτερο της δεκαετίας που διανύουμε, καταφέρνοντας να δώσει βάθος σε κάθε έναν από τους δέκα χαρακτήρες του, μοιράζοντας χρόνο, πράξεις και ατάκες. O Joon-ho Bong έχει σχέδιο, μια λέξη/έννοια-κλειδί που επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ταινίας, για να οδηγήσει τον θεατή στον κορυφαίο προβληματισμό για το ποιοι εντέλει είναι τα παράσιτα. Η εργατική τάξη που μόνο υπηρετώντας μπορεί να ζήσει, ή μήπως η ανώτερη, η οποία δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης αν δεν εκμεταλλευτεί την εργατική; 
Μέχρι να φτάσετε σε αυτό σημείο, όπου οι σκέψεις θα σας κατακλύσουν, θα έχετε διανύσει ένα επεισοδιακό ταξίδι συναισθημάτων, αλλάζοντας πλευρά και συμπάθειες αναλόγως των εξελίξεων. Όχι δεν είναι εύκολο ταξίδι, και όσο εάν το πρώτο μέρος φανεί κάπως μονόπλευρα δομημένο και προβλεπόμενο, το δεύτερο είναι μια πραγματική αποκάλυψη. Ένα roller coaster εναλλαγών, συμβολισμών και έντασης! Ο συγκεκριμένος διαχωρισμός σε δύο μέρη θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αφορά μόνο στην ταχύτητα εξέλιξης του σεναρίου και την μετάδοση πραγματικών μηνυμάτων, εφόσον σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα το “Parasite” είναι σταθερά αριστουργηματικό. Πλάνα, φωτογραφία, ερμηνείες, μουσική επένδυση, τα πάντα έχουν νόημα, τα πάντα λειτουργούν σε πολύ υψηλό επίπεδο!   
Είναι αρκετές οι σκηνές που θα γελάσετε πικρά, πολλές που θα προβληματιστείτε, το σίγουρο είναι ότι εντέλει θα νιώσετε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο δράμα από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. 
Το “Parasite” είναι μια σπουδαία τραγωδία – τροφή για σκέψη, που μας οδηγεί στο να αμφισβητήσουμε τον ίδιο μας τον πολιτισμό και το σύστημα που τον διαμορφώνει.

9,5/10 

(Πηγές: Imdb, Wiki)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου