Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Laura Marling Short Movie (2015) Folk, indie rock


Τόσο νέα, τόσο ταλέντο, τόσο μεγάλη αλλαγή…


Η Laura Marling είναι η πιο σημαντική καλλιτέχνης της σύγχρονης folk από τη Μεγάλη Βρετανία. Αρχικά μέλος των Noah and the Whale για μικρό χρονικό διάστημα, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της το 2008 με τίτλο “Alas, I Cannot Swim”. Η ονειρική φωνή της σε συνδυασμό με τις όμορφες αλλαγές στους τόνους, έκαναν τις πανέμορφες μελωδίες της να ξεχωρίσουν από την αρχή. Πολλές και οι συγκινητικές στιγμές που βρέθηκαν στο επόμενο άλμπουμ “I speak because I can” του 2010. Αγαπώ τα "Hope in the air" και "What he wrote", και συνιστώ να τους ρίξετε μια “αυτιά” κάνοντας κλικ στους τίτλους των τραγουδιών, για να νιώσετε το πάθος της φωνής αυτής της κοπέλας.
Με τα δυο επόμενα άλμπουμ, αν και αξιόλογα, αισθάνθηκα ότι έκανε συντήρηση δυνάμεων, αφού δεν άλλαξαν και πολλά σε σχέση με τα δύο πρώτα, ενώ αντίθετα, μειώθηκε αισθητά η έμπνευσή της κατά την ταπεινή μου άποψη. Κάπως σαν αντιγραφή του ίδιου της του εαυτού.
Πιστή στο ραντεβού της κάθε δύο χρόνια, επανέρχεται το 2015 με το “Short Movie” και «γυρίζει σελίδα» στα 25 (!) της. Έχοντας ακούσει το δίσκο 6-7 φορές ήδη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για αριστούργημα. Η Laura έμεινε στο Los Angeles για μήνες και έγραψε τα καλύτερα τραγούδια της. Εμπλούτισε τον ήχο της με ηλεκτρική κιθάρα (και είναι εκπληκτικό πόσο της ταιριάζει) ενώ δεν λείπουν και τα έγχορδα (τα οποία γράφτηκαν μετά από τα πρώτα “takes” χωρίς ακριβή καθοδήγηση παρά μόνο στα βασικά). Όλη η καινούρια της δουλειά αποπνέει αλλαγή και μεταμόρφωση. Πρώτη φορά κάνει τόσες «ψεύτικες», πρώτη φορά ακούς alternative πινελιές στην folk βάση των τραγουδιών της, πρώτη φορά δεν μπορείς να ξεχωρίσεις σύνθεση, πρώτη φορά απελευθερώνεται τόσο και στην κυριολεξία απογειώνει τη μουσική της.
Οι στίχοι της, για την αγάπη, τη μοναξιά, την απομόνωση έχουν μια δυναμική που σπάνια συναντάται και φαίνεται από το πρώτο κιόλας τραγούδι “ Warrior ” : “I can't be your horse any more / You're not the warrior I've been looking for”, ενώ στο αμέσως επόμενο “ False Hope : “Is it still okay that I don't know how to be alone?”. Τα προσωπικά της βιώματα καταφέρνει να τα μεταδώσει και να δημιουργήσει μια προσέγγιση που νιώθεις ότι σε αφορά.
Όπως συνηθίζω, οι παρουσιάσεις τις οποίες αραδιάζω σε αυτό το blog είναι αποθεωτικές. Γράφω μόνο για αυτά που θα με ενθουσιάσουν. Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή στερεύω από λόγια και ρίχνω την τελική ατάκα. Ορίστε λοιπόν:
Η Laura Marling κάνει το μεγάλο βήμα με τον πέμπτο δίσκο της “Short Movie”. Κάντε το μαζί της και ομορφύνετε τη ζωή σας με 50 λεπτά υπέροχης indie folk.

9/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου