Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

INCENDIES (2010) Drama Mystery
 Tα δίδυμα της Nawal Marwan, μετανάστριας στον Καναδά, η Jeanne και ο Simon θα πρέπει να ξετυλίξουν το μυστήριο της ζωής της μητέρας τους, αφού αυτή πεθάνει μετά από ένα βαρύ εγκεφαλικό. Λαμβάνουν οδηγίες από τον Notaire Jean Lebel, τον εργοδότη της, ώστε να ταξιδέψουν στην Μέση Ανατολή και να εκπληρώσουν τις τελευταίες της επιθυμίες. Οι αποκαλύψεις κατά την διάρκεια των ερευνών είναι συγκλονιστικές και πέρα από κάθε φαντασία. Δίνονται ταυτόχρονα με συνεχή flashback από την ταραχώδη και φρικτή ζωή της Nawal σε κάποια χώρα που ποτέ δεν ονομάζεται αλλά έχει ομοιότητες με την κατάσταση που επικρατούσε στον Λίβανο. Ένας παρανοϊκός εμφύλιος , θρησκευτικός φανατισμός, δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμοί είναι ο κόσμος στον οποίο έζησε και επιβίωσε η μητέρα των διδύμων.  Όλη αυτή η βία και η σκληρότητα του πολέμου είναι η βαριά κληρονομιά που πρέπει να γνωρίσουν τα παιδιά της Nawal (και εμείς με τα flashback) για να γνωρίσουν και πραγματικά τον εαυτό τους.
Για να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι αυτή η δοκιμασία στην οποία τα υποβάλλει μετά θάνατον η μητέρα τους , θα βοηθηθούν από την ήρεμη και αποφασιστική παρουσία του Notaire Jean Lebel που πραγματικά νοιαζόταν για αυτήν. Τους παρουσιάζει τις επιθυμίες της μητέρας τους ως ιερό καθήκον και θα παίξει ενεργό ρόλο στην περιπέτεια που τους περιμένει. Το τέλος αυτής της περιπέτειας θα είναι έντονο, δραματικό και λυτρωτικό.
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του 2003 του Wajdi Manawad. Πρόκειται για μια τραγική και μεγαλειώδη ιστορία. Ήθελα καιρό να το γράψω και να το εννοώ: η ταινία είναι MUST WATCH!
Σκηνοθετημένη από τον Dennis Villeneuve πρόκειται για αριστούργημα. Η σκηνοθεσία του, με μεγάλες σιωπές και πολύ ρεαλισμό, αποδίδει τέλεια την συγκινητική ιστορία της Nawal. Με τα πλάνα του μας μεταφέρει «μέσα» στις σκληρές καταστάσεις της νεανικής της ζωής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο θεατής θα αποτραβήξει το βλέμμα του από την ωμότητα κάποιων σημείων.  Δεν είναι τυχαίο που το Hollywood έσπευσε να τον «προσλάβει» για το πολύ δυνατό “Prisoners” με Hugh Jackman και Jake Gyllenhaal. Στο κεντρικό ρόλο , η Lubna Azabal είναι συγκλονιστική, ενώ όλο το cast δίνει πολύ καλές ερμηνείες.
Για κλείσιμο, απλά θα επαναλάβω… MUST WATCH!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου