Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

“Jagten” The Hunt (2012) Drama



Το Jagten με σοκάρισε. Θα μπορούσε κάλλιστα να παρουσιαστεί στην στήλη “Πίσω γορίλα” εφόσον το σενάριό του προκαλεί τρόμο.
 Καλώς ήρθατε λοιπόν στην πόλη του καθηγητή Lucas. Μια μικρή επαρχιακή πόλη όπου θα διαδραματιστεί το δράμα, ή το συγκινητικό μας θρίλερ αν θέλετε, και όπου η μοναχική ζωή του Lucas θα πάρει απρόσμενη τροπή όταν θα κατηγορηθεί για παιδεραστία. Ενώ στη ζωή του προσπαθεί να βρει πάλι την αγάπη από τη νέα του σύντροφο αλλά και από τον έφηβο γιο του που ζει με την πρώην γυναίκα του, ένα αθώο ψέμα θα τον οδηγήσει στην καταστροφή.
Αυτή η τυχαία δήλωση θα παρασύρει με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα τον περίγυρό του στο μίσος και την αποστροφή. Η Klara που ζει έναν παιδικό έρωτα στη φαντασία της με τον δάσκαλό της, δεν έχει φυσικά καμιά επίγνωση των επιπτώσεων από τη δήλωσή της. Εκεί είναι και όλη η δύναμη του σεναρίου του σκηνοθέτη και συνσεναριογράφου Thomas Vinterberg. Η ευκολία με την οποία μεταφέρεται το ψέμα και η αδυναμία του πρωταγωνιστή να το αντιμετωπίσει. Ειδικά όταν υπάρχουν στη μέση παιδιά, αν το καλοσκεφτούμε χάνεται κάθε είδους ψυχραιμία. Καλώς ή κακώς έτσι είναι. Στην περίπτωση του Lucas υπάρχουν κι άλλα επιβαρυντικά. Το μέγεθος της πόλης (τον ξέρουν όλοι), το επάγγελμά του και το ότι η κατηγορία είναι από την κόρη του καλύτερού του φίλου. Όλα συνθέτουν έναν πραγματικό εφιάλτη. Κι όμως είναι αθώος.
Το σκηνοθετικό περιτύλιγμα σε αυτό το βαρύ και ασήκωτο σενάριο, περιλαμβάνει άφθονο ρεαλισμό (άρα και έλλειψη μουσικής επένδυσης), όμορφη φωτογραφία και φυσικά πολύ καλές ερμηνείες. Ο Mads Mikkelsen είναι αυτό που λέμε καθηλωτικός. Η εξαιρετική του ερμηνεία δημιουργεί στο θεατή συναισθήματα συγκίνησης και προβληματισμού για το πώς καταφέρνει και κρατάει την αξιοπρέπειά του και μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι θα κάναμε εάν ήμασταν στη θέση του. Δέχεται ψυχολογικές και φυσικές επιθέσεις, με σκοπό την εκδίκηση και την απόδοση δικαιοσύνης και όμως καταφέρνει (μέχρι ενός σημείου) να παραμείνει όρθιος.
Δείτε το και νιώστε ένα δυνατό δραματικό φιλμ. Καθόλου εύκολο, θα σας κάνει να νιώσετε αβοήθητοι, τρομαγμένοι και συνάμα οργισμένοι! Με ένα αμφιλεγόμενο σε ερμηνεία φινάλε, δεν είναι καθόλου τυχαίο που η ταινία βρίσκεται στα “250” καλύτερα του IMDB.
Καλή θέαση!

ΥΓ.  Eιδική αναφορά πρέπει να γίνει για το μικρό κοριτσάκι που παίζει τόσο, μα τόσο καλά που κοντράρει στα ίσα τους ενήλικους και έμπειρους συναδέλφους της.



1 σχόλιο: